Novosti

Kronika

Sudjelovanje mladih

U okviru SNV-ovog projekta je u Biočiću kod Drniša održan sastanak lokalnih rukovodilaca i aktivista srpskih organizacija, a u Kninu i dvodnevna radionica za manjinske vijećnike

U okviru SNV-ovog projekta ‘Učinkovita manjinska vijeća za više manjinskih prava’ u Biočiću kod Drniša je 22. marta održan sastanak lokalnih rukovodilaca i aktivista srpskih organizacija s područja Šibensko-kninske županije, a naredna dva dana održana je i radionica u Kninu.

Na sastanku u Biočiću skupilo se preko 40 aktivista. Govorilo se o pripremama za lokalne izbore i unapređenju manjinskih politika u županiji. Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac ukazao je na potrebu jačanja manjinskih vijeća. Upoznavši se s problemima stanovnika okolnih sela, Pupovac im je rekao da preko Vijeća mogu tražiti i obnovu infrastrukture.

Radionicu u Kninu su vodile Valentina Zeljak Božović i Dragana Knezić iz Rehabilitacijskog centra za stres i traumu, SNV-ovog partnera na ovom projektu, a tema je bila izrada strateških i operativnih planova. U njenom radu učestvovalo je 20-ak članova vijeća s područja Knina, Biskupije, Drniša, Ervenika, Kistanja i drugih mjesta.

- Razvojem strateškog i akcijskog plana zaokružili smo prethodni rad mreže vijeća s područja županije, poboljšali kapacitete i pridonijeli širenju uključivih aktivnosti na zaštiti ljudskih prava i praćenje njihovog kršenja - rekao je voditelj projekta Nikola Ivanović i naglasio da su na radionici prepoznati osnovni problemi u funkcioniranju vijeća, koji su slični onima s područja drugih županija.

- Ova iskustva i rad s današnje radionice bit će nam koristan alat za izradu preporuka koje će olakšati rad vijećima na cijelom području države. Osnovni strateški prioriteti predstavljaju sliku stanja u ovoj županiji, pa i cijeloj državi, te je potrebno značajnije raditi po pitanjima daljnjeg jačanja kapaciteta, osnaživanja i povećanja vidljivosti rada manjinskih vijeća. Osim toga, treba raditi na koordinaciji i umrežavanju, pa smo posebno istaknuli važnost razvoja modela za uključivanje mladih u njihov rad - dodao je on.

Ivanović je izrazio je zadovoljstvo što su na radionici bili mladi i potkovani ljudi koji su iznijeli brojne korisne sugestije. Radionica je bila prilika i za praktičnu primjenu stečenih znanja s prijašnjih kurseva. Izrađena su dva projektna prijedloga koja će Vijeća poslati na aktualni konkurs Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu Vlade Srbije.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više