Novosti

Društvo

Suzavcem na "skandiračice"

Iranski režim je pod pritiskom FIFA-e 2019. dopustio ženama da idu na stadione, prije samo dva mjeseca mogle su na utakmice u Teheranu, a na nedavnu utakmicu protiv Libanona u vjerski tvrdom Mašhadu ulazak im je silom zapriječen

Large internacionala  peri%c4%87

Navijačica na teheranskom stadionu Azadi prije dva mjeseca na utakmici Iran – Irak (foto Wana News Agency/Reuters)

Iranske vlasti stavile su u ožujku na raspolaganje ženama oko dvije tisuće ulaznica za gledanje kvalifikacijske utakmice za Svjetsko nogometno prvenstvo protiv Libanona. Međutim, kada su na dan utakmice žene stigle ispred stadiona Imam Reza u Mašhadu, policija im je blokirala ulaz. Kad su se blokadi usprotivile, na njih je bačen suzavac. Iranski mediji objavili su video na kojem se vidi kako žene stoje ispred stadiona i skandiraju: "Bunimo se, protivimo se!". Uzalud trud skandiračicama, na stadion ih nisu pustili.

Iran je na kraju pobijedio 2-0, što za ovaj tekst nije bitno. Iranski nogometni savez za represiju nad ženama nije se ispričao, nego su se pravdali da je ionako malen broj žena kupio ulaznice te da je njihova prisutnost na stadionu mogla uzrokovati "krizu". Krizu im, očito, ne predstavlja bacanje suzavca i rastjerivanje žena ispred stadiona. Vjerski vođa u Mašhadu, Ahmad Alamolhoda, dolio je svetu vatru na ulje izjavivši da se (od)uvijek protivi tome da žene gledaju muškarce kako se natječu u sportu, a njihovu prisutnost na stadionima okarakterizirao je kao "vulgarnost". Iranski predsjednik Ebrahim Raisi od svega se pokušao ograditi rekavši kako će ministarstvo unutarnjih poslova provesti istragu i ispitati zašto je došlo do napada. Zadnji puta žene su masovno privedene zbog pokušaja ulaska na utakmicu u ožujku 2018., kada ih je 35 uhićeno.

Klerikalne vrhuške u Iranu dugo se protive ideji da se ženama dopusti ulazak na stadione, još od Islamske revolucije 1979. godine. Međutim, pod pritiskom FIFA-e, vlasti su zadnjih godina povremeno dopuštale ženama da prisustvuju utakmicama. Ujesen 2019. FIFA je naložila Iranu da omogući ženama pristup stadionima bez ograničenja, u brojkama koje se određuju prema potražnji za ulaznicama. FIFA je na tu direktivu bila primorana zbog pritiska javnosti nakon smrti Sahar Khodayari, navijačice poznate kao "plava djevojka" (po bojama Esteghlala, teheranskog kluba za koji je navijala). Khodayari je umrla u rujnu 2019., od posljedica teških opeklina nakon što se zapalila u strahu da će završiti u zatvoru jer je prerušena pokušala ući na stadion. Mjesec dana nakon njene smrti, više od tri tisuće žena po prvi je puta nakon 40 godina zabrana prisustvovalo nogometnoj utakmici, gledajući Iran protiv Kambodže. Posljednje su dvije godine, u slučajevima u kojima im je bilo dopušteno ući na stadione, žene morale prolaziti kroz odvojene ulaze, a na tribinama sjediti odvojene od muškaraca. Morala su im se osigurati i zasebna vozila hitne pomoći u slučaju nesreće.

Povijest borbe za ulaske na stadione, koja je u mnogočemu povijest prerušavanja, dobro dokumentira iranski film "Zaleđe", snimljen 2006. godine. Režirao ga je Jafar Panahi, inspiriran vlastitom kćeri, koja se prerušena u dječaka pokušala ušuljati na stadion. Panahi je zamolio glumice da iznesu vlastite ideje o prerušavanju, pa u "Zaleđu" vidimo i raznolike vizije vizualnog identiteta muškarca-navijača. Film prati kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko nogometno prvenstvo između Irana i Bahreina, i većim je dijelom sniman tijekom te utakmice, a u Iranu je zabranjeno njegovo prikazivanje.

Najveća je vrijednost filma u tragikomičnim raspravama između navijačica i policajaca, nakon što su privedene pred stadionom Azadi. Na uporno zapitkivanje žena (i dalje obučenih "muški") o tome zašto ne mogu ući, policajci zapravo nemaju odgovor, a brzo postaje jasno i da mnogima od njih nije lagodno što ih moraju odvraćati. Ispada, zapravo, da razloga nema, ali "je tako". Da ne bismo svu nazadnost pripisali revolucionarima od 1979. naovamo, valja reći kako ženama puno bolje nije bilo ni za vrijeme šaha Pahlavija, iako se iz tog perioda dade pronaći koja fotografija žena na sportskim događanjima. Sportski programi za žene bili su minimalni, s ciljem da na van prenesu sliku modernosti, posebno na paradama i ceremonijama za zapadnjačke uglednike. A koliko je i kako Zapad brinuo za interese žena i drugog "običnog naroda" Irana najbolje se vidi u načinu na koji je Pahlavi došao na vlast. Ako je slučajno zaboravljeno tko je sve sudjelovao u državnom udaru 1953., bacite još jednom oko na skupinu B ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više