Novosti

Politika

Iranska aktivistica dobila Nobela za mir

Ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir je iranska aktivistica za ženska prava Narges Mohammadi koja u toj državi služi zatvorsku kaznu od 12 godina

Large iran

Narges Mohammadi (foto Iran Human Rights)

Narges Mohammadi, iranska aktivistica za prava žena koja služi zatvorsku kaznu od 12 godina, dobila je u petak Nobelovu nagradu za mir za 2023. godinu. Odbor za dodjelu nagrada pozvao je Iran da oslobodi Mohammadi, jednu od vodećih nacionalnih aktivistica koja je vodila kampanje za prava žena i za ukidanje smrtne kazne, prenosi agencija Hina.

Pozdravljajući Mohammadi kao "borca za slobodu", čelnica norveškog Nobelovog odbora Berit Reiss-Andersen započela je svoj govor riječima - na farsiju - "Žena, život, slobodu", što je jedan od slogana prosvjeda protiv iranske vlade. "Norveški Nobelov odbor odlučio je dodijeliti Nobelovu nagradu za mir 2023. Narges Mohammadi za njenu borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i njenu borbu za promicanje ljudskih prava i slobode za sve", rekla je.

Nagrada je također priznanje stotinama tisuća ljudi koji su prosvjedovali protiv diskriminacije i ugnjetavanja žena u Iranu, rekla je Reiss-Andersen. "Samo prihvaćanjem jednakih prava za sve svijet može postići bratstvo među narodima koje je (utemeljitelj nagrade) Alfred Nobel nastojao promicati", dodala je.

Mohammadi trenutno služi višestruke kazne u teheranskom zatvoru Evin od ukupno oko 12 godina zatvora, prema organizaciji za ljudska prava Front Line Defenders. Optužbe protiv Mohammadi uključuju širenje propagande protiv države. Mohammadi je zamjenica čelnice nevladine organizacije Defenders of Human Rights Center koju je osnovala Shirin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003. godine.

Mohammadi je 19. žena koja je osvojila nagradu staru 122 godine i prva otkako je Maria Ressa s Filipina osvojila nagradu 2021. godine zajedno s Rusom Dmitrijem Muratovom. Nobelova nagrada za mir, vrijedna 11 milijuna švedskih kruna ili oko 950 tisuća eura, bit će uručena u Oslu 10. prosinca, na godišnjicu smrti švedskog industrijalca Alfreda Nobela, koji je oporukom iz 1895. utemeljio dodjelu nagrada.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više