Novosti

Rabljena sedmica

Sve se mijenja osim mnijenja

Ni pravomoćna presuda protiv HDZ-a nije pokolebala potencijalne birače da u zadnjim anketama izraze privrženost osuđenicima

Large rabljena

Ima se, može se – predsjednik HDZ-a Andrej Plenković (foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Kazna

Otišlo 14,3 milijuna kuna u državni proračun, kao da ih nikad nije ni bilo. Izvadilo ih se iz džepa i platilo kaznu, mladost-ludost, griješilo se nekad, sad se podmirilo, pa se slavodobitno ide dalje. "Plaćeno je skoro 14,3 milijuna kuna u državni proračun nakon što smo napravili rebalans financijskog plana HDZ-a. Ta obaveza je završena, uplata je izvršena i stvar je, što se nas tiče, ad acta", izjavio je čovjek čiji identitet možete naslutiti iz citiranih rečenica, a definitivno ćete ga pogoditi iz sljedećih: "HDZ je, kad sam ja postao predsjednik stranke, bio u minusu od skoro 17 milijuna kuna. Stranka već godinama nema kredita, dugova, uredno financijski posluje, a samo od prihoda od članarina u zadnjih par godina HDZ je uprihodio 42 milijuna kuna. Prema tome, način na koji vodimo stranku je uredan pa nam je omogućio da riješimo ovu obvezu i normalno želimo funkcionirati nakon toga", izjavio je predsjednik HDZ-a poznat kao Plenković. Andrej Plenković. Vladajuća stranka, sekta, organizacija... spomenutu svotu nije, dakako, platila zbog iznenada probuđene ljubavi prema proračunu Republike Hrvatske, nego zbog pravomoćne presude u slučaju Fimi media kojom je utvrđena i njezina odgovornost, kao pravne osobe, u jednoj od većih korupcijskih afera bivšeg premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera. Dojmljiva je mogućnost da neka stranka, vladajuća, uz sve koristi koje od državnog budžeta imaju njezini istaknuti i manje istaknuti predstavnici, stiže i velikodušno raspolagati s nešto više od 14 milijuna kuna. Tako velikodušno da ih uplaćuje odjednom u budžet. Kamo bi taj silan novac otišao da ga nisu uplatili, ostalo je skriveno od očiju javnosti. Nema veze, pouzdano je da su HDZ-ovci kaznu za pustošenje državnoga proračuna platili novcem iz državnoga proračuna u državni proračun. Republika Hrvatska zove se država u kojoj je to moguće. A u njoj je HDZ 30 godina na vlasti. Bez bitnijih prekida.

 

Mnijenje

Vladat će i dalje, sve se mijenja osim javnog mnijenja. Ovo hrvatsko je, u mjesecu u kojem je vladajuća stranka pravomoćno osuđena zbog korupcije i zloupotrebe proračunskog novca, što je, kao što smo naveli, platila proračunskim novcem, zaključilo da vladajućoj stranci i dalje treba dopustiti neograničen pristup proračunskom novcu. Zadnje ispitivanje javnog mnijenja veli da HDZ uživa najveću podršku od 27,3 posto, Možemo! je drugo sa 16,1 posto, a slijedi ga SDP sa 15,9 posto. Most, stranka klerikalne desnice, ustalio se na četvrtom mjestu sa 6,8 posto. Stara izreka veli da prilika čini lopova, a znamo tko je HDZ doveo u priliku.

 

Mito

U međuvremenu, Vrhovni je sud pravomoćno zaključio da je Sanader primio mito kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini te mu potvrdio šestogodišnju zatvorsku presudu. Zsolt Tamas Hernadi, bivši čelnik mađarskog MOL-a, dobio je dvije godine. I to nam je dao naš HDZ.

 

Konfuzija

Odluku o prelasku na online nastavu donijet će županije, govorio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs dan prije nego što je premijer Andrej Plenković otkrio da se, na neko vrijeme, prelazi na online nastavu. "Ministar Fuchs je dogovorio sa svim županijskim stožerima i Gradom Zagrebom da se idućeg tjedna, kad je blagdan Svih Svetih, u četvrtak i petak nastava održi online tako da umirimo ovu školsku populaciju od praktički ovog petka popodne pa do 8. studenog, što mislimo da je jako dobro", objavio je premijer dan nakon što je njegov ministar govorio nešto drugo. A na primjedbu o tome, odnosno na činjenicu da on govori jedno – prelazi se na online nastavu – a Fuchs drugo – odluku o načinu izvođenja nastave donosit će županije – tj. da su, drugim riječima, malčice konfuzni, prvi ministar uzvratio je sljedećim riječima: "Ne znam koja konfuzija, ono što smo se mi dogovorili u ponedjeljak na Stožeru, a ministar Fuchs se priključio malo kasnije na sjednici užeg kabineta koji je bio popodne, je da se razgovara sa svim stožerima da se napravi aranžman da u četvrtak i petak učenici ne bi dolazili fizički na nastavu, a to je onda prelazak na online. Na taj način nema prevelikog intenziteta kontakata, a ne dovodimo u pitanje broj sati koje učenici imaju." Drugim riječima, situacija s Covidom izmiče kontroli. Toliko da se u Vladi nisu usuglasili o metodama borbe protiv nje.

 

Delije

Milorad Dodik, predsjednik opskurnijeg bosanskohercegovačkog entiteta, poznat po predanom zagovaranju uništavanja Bosne i Hercegovine, nema mnogo sugovornika u svjetskoj politici. Jedan od njih je Zoran Milanović i primio je Dodika u Zagrebu. Sastanak dvojice bivših socijaldemokrata bio je, prema priopćenju iz Milanovićeva ureda, "nastavak aktivnosti Predsjednika Republike u cilju stabilnosti i funkcioniranja Bosne i Hercegovine te ostvarenja legitimnog predstavljanja sva tri konstitutivna naroda u skladu s Daytonskim sporazumom. S tim ciljem predsjednik Milanović je ranije održao sastanke s Bakirom Izetbegovićem, predstavnikom bošnjačkog naroda i Draganom Čovićem, predstavnikom hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini". Milanović zasad nije pokazao spremnost, a ni sposobnost, da pokrene bilo koji pozitivan proces u Bosni i Hercegovini. Dodikovo društvo samo će mu umanjiti šanse. Blago onima s očekivanjima, kako od Milanovića, tako i od Dodika.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više