Novosti

Kronika

Svetosavska akademija u pravoslavnoj gimnaziji

Slavimo Svetog Savu, ne kao nacionalnog heroja, nego kao svetitelja Božjeg koji je prevazišao uske granice prostora i vremena, ali i pripadnosti jednom narodu, rekao je mitropolit Porfirije

Srpska pravoslavna opšta gimnazija ‘Kantakuzina Katarina Branković’ i ove je godine 27. januara proslavila svoj dan i krsnu slavu – Svetog Savu u prisustvu velikog broja predstavnika grada, srpske zajednice, SPC-a i diplomatskog kora, kao i svih prijatelja svjesnih značenja ove obrazovne institucije Srba u Hrvatskoj.

U obraćanju prisutnima direktor gimnazije protojerej stavrofor Slobodan Lalić naglasio je da se ove godine slavi još jedan jubilej – 600 godina od rođenja Kantakuzine Katarine Branković po kojoj gimnazije nosi ime.

- U prošlogodišnjem učeničkom programu govorili smo o godini velikog jubileja, 800-godišnjici SPC-a i njenom utemeljitelju Svetom Savi. On je zavoleo Hrista, a samim tim je zavoleo čitav svijet - rekao je o. Slobodan, ističući da se obilježavanjem jubileja Kantakuzine Katarine Branković podsjećamo na ovu značajnu ženu koja je obilježila svoju epohu u ovom dijelu Evrope.

- Mi slavimo Svetog Savu, ne kao nacionalnog heroja, nego kao svetitelja Božjeg koji je prevazišao uske granice prostora i vremena, ali i pripadnosti jednom narodu - rekao je mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije.

- Sveti Sava je postao primer za ugled, ne zbog svojih širokih znanja, nego i jer je bio prosvetljen Bogom, a njegov lik nam pokazuje da znanja iz škole, ako nisu spojena s ljubavlju i vjerom u druge ljude, mogu biti ne samo beskorisna, nego i štetna - rekao je mitropolit.

Ambasadorka Srbije Mira Nikolić naglasila je da je srpski narod Svetom Savi dao ulogu koju zaslužuje.

- On je bio svetitelj i prosvetitelj koji je zaslužan za crkvu, pravo, školstvo, manastir Hilandar i sve što je ostalo sačuvano do današnjeg dana - rekla je ambasadorka.

O značaju Svetog Save i gimnazije u kojoj su učenici dobili kvalitetno znanje govorila je i izaslanica gradskih vlasti Katarina Milković.

Slijedio je učenički program ‘Domina nostra graciosa‘ (Naša dostojanstvena gospodarica) koju su osmislili učenici gimnazije uz podršku profesorki srpskog jezika Petre Puškar i muzičkog odgoja Jasmine Veldić, te profesora vjeronauke đakona Petra Kazakijeviča.

Iz programa posvećenog 600-godišnjici rođenja Kantakuzine Katarine Branković, kćerke Đurađa i Jerine Branković, moglo se iščitati da su obrazovane žene visoke klase u srednjevjekovnoj Srbiji imale značajnu ulogu kao vladarice i državnice te da su bile ravnopravne svojim muževima, počevši od kneginje Milice pa do Katarinine sestre Mare koja je imala značajan uticaj na svog muža, turskog sultana, pa čak isposlovala i da se za carigradske patrijarhe imenuju Srbi. Sama Kantakuzina, žena grofa Ulriha Celjskog, zadržala je svoju pravoslavnu vjeru, a ona i njen muž imali su posjede i u Zagrebu u kojem je znala boraviti, da bi pred kraj života otišla sestri Mari u Tursku.

Priredbu je uveličao nastup ženskog hora pod vodstvom Jasmine Veldić, a posjetioci su imali priliku kupiti sapune, šumeće pjene i druge proizvode koje su napravili učenici, članovi ekološke sekcije.

Akademiji su prisustvovali i predsjednik SNV-a Boris Milošević, predsjednik SPD-a ‘Privrednik‘ Nikola Lunić, ambasador BiH Aleksandar Vranješ, diplomati Srbije, sveštenstvo, rukovodioci u nadležnim državnim službama iz srpskih redova i brojni manjinski aktivisti. Prije akademije mitropolit je služio liturgiju u ispunjenoj kapeli Sv. Save smještenoj uz gimnaziju.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više