Novosti

Kronika

Uspješni maturanti, uspješni i upisi

Ovogodišnji maturanti Srpske pravoslavne opšte gimnazije mogli su se upisati na fakultete koji su im bili prvi ili drugi izbor, a na jesen kreće nova generacija među kojima je najviše učenica i učenika iz Zagreba, a ima ih i iz Knina, Gračaca, Donjeg Lapca, Dvora, Jagodnjaka, Negoslavaca…

Large gimnazijalci

S proslave mature ove godine (foto Nenad Jovanović)

Srpska pravoslavna opšta gimnazija "Kantakuzina Katarina Branković" i ove se godine pokazala kao uspješna obrazovna institucija, bar kad je riječ o uspjesima na maturi njenih svršenih učenika.

Ovo je bila malobrojnija generacija u kojoj je bilo deset učenika, ali oni su i oni na maturi postigli odlične rezultate. Ne samo da nitko nije pao i da su svi preživjeli, nego su postigli takve rezultate da su se mogli upisati na fakultete koji su im bili prvi ili drugi izbor, kaže nam direktor gimnazije o. Slobodan Lalić.

Većina završenih učenica i učenika ove generacije školovanje će nastaviti u Zagrebu, a nekoliko će ih studirati u Rijeci, pri čemu se radi o zahtjevnim studijima poput Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Medicinskog fakulteta, kao i Tehničkog veleučilišta Zagreb ili Agronomskog fakulteta. Do sada se veći broj naših učenika uspio upisati na tehničke, prirodne i medicinske i njima srodne fakultete, ali i druge visokoškolske ustanove su uspješno završili, ističe Lalić.

Zadovoljan je i rezultatima upisa.

– Naš prag je 56 bodova i upisujemo do 24 učenika na godinu kako bismo formirali jedno odjeljenje. Sada smo upisali 22 učenika, s tim da se još dvoje, ako pređu prag, mogu upisati u jesenskom roku. Zanimljiva je i struktura budućih prvaša; petoro njih je iz Zagreba, a ima ih i iz Knina, Gračaca, Donjeg Lapca, Dvora, Jagodnjaka, Negoslavaca… Zanimljivo je da su neki od njih mlađa braća ili sestre učenika koji su završili ili pohađaju gimnaziju, što znači da je u njihovim porodicama škola prepoznata kao dobra - kaže Lalić.

Naglašavajući da su učenici iz srpskog jezika postigli dobre rezultata na maturi, Lalić je ukazao na veliku važnost učenja i znanja jezika, historije, geografije i kulture Srba, ne samo zbog potrebe upisa, nego zbog ukupnog njegovanja i čuvanja nacionalnog identiteta.

Istaknuo je važnost podrške SKD-u "Prosvjeta" da se, osim u postojećim sredinama, formiraju odjeljenja za nastavu po modelu C, koje obuhvaća nekoliko sati tjedno, s obzirom da se modeli A, odnosno kompletna nastava na jeziku manjine primjenjuje na istoku zemlje.

- To pravo konzumiraju i druge nacionalne manjine u Hrvatskoj i već nekoliko decenija unazad postoje dobra iskustva na svim prostorima Hrvatske. Naravno, u manjim mjestima ta se nastava može organizirati, dok u velikim gradovima to ide teže. Zato se, konkretno za velike gradove kao što su Zagreb i Rijeka, osim "Prosvjete", u provođenje te ideje trebaju uključiti i druge srpske organizacije. Nastava na manjinskom jeziku i pismu je pravo koje naša djeca imaju i zato je potrebno upoznati roditelje s tom mogućnošću, Naravno, na njima je odluka da li će iskoristiti mogućnost da njihova djeca u osnovnim školama steknu dodatnu kvalitetu. "Prosvjeta" i druge naše institucije svakako mogu računati na pomoć i podršku i naše gimnazije, ali isto tako i SPC-a, odnosno sveštenika na terenu koji će prenositi potrebne informacije i dati podršku takvom programu. Nastava po modelu C nije i ne može biti konkurencija vjeronauci ili drugim izbornim predmetima. Da li će njegovanje srpskog jezika i kulture i druge izborne predmete roditelji osjećati kao benefit ili preopterećenje, vidjet ćemo nakon što dobiju informaciju i nakon što se opredijele, ali svakako ne dolazi do kolizije između C modela nastave i drugih predmeta - naglašava Lalić koji se osvrnuo i na dobra iskustva i rezultate Ljetne škole "Prosvjete".

Mislim da i u tom smjeru treba uložiti snage i kapacitete da se i taj program razvija jer je očito da postoji veliki interes roditelja i djece za pohađanjem ljetne škole, kazao je Lalić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više