Novosti

Društvo

Свeти Сaвa у знaку Брaнкa Рaдичeвићa

Свeти Сaвa oбиљeжeн у зaгрeбaчкoj Српскoj прaвoслaвнoj oпштoj гимнaзиjи у знaку 200-тe гoдишњицe рoђeњa слaвнoг пjeсникa Брaнкa Рaдичeвићa

Large spog1

S obilježavanja krsne slave u gimnaziji "Kantakuzina Katarina Branković" (foto Nenad Jovanović)

Srpska pravoslavna opšta gimnazija "Kantakuzina Katarina Branković" u Zagrebu 27. januara je proslavila svoj dan i krsnu slavu – Svetog Savu, ove godine u znaku 200-te godišnjice rođenja slavnog i prerano umrlog pjesnika Branka Radičevića.

- Sveti Sava je za naš narod veoma važan datum i praznik, posebno u školama i ustanovama vaspitnog karaktera, pa tako i u našoj školi od ponovnog uspostavljanja u okviru pravoslavne crkvene opštine u Zagrebu. Kako se približava njegov praznik, prisjećamo se važnih događaja iz njegove biografije - rekao je direktor gimnazije protojerej stavrofor Slobodan Lalić. Podsjetio je na značenje Sv. Save i naglasio ulogu Branka Radičevića, pjesnika srpskog romantizma i suvremenika Vuka Karadžića i njegovih sljedbenika.

- Kad je 1847. objavljena njegova prva zbirka pjesama u Beču, te godine Vuk objavljuje prijevod Novog zavjeta, Njegoš Gorski vijenac, a Đuro Daničić počinje svoju borbu za srpski jezik i pismenost - naglasio je Lalić.

O značenju Branka Radičevića i njegovoj povezanosti s Bečom, Sremskim Karlovcima i brdom Stražilovom, gdje počiva, govorio je protojerej stavrofor Jovan Milanović, rektor Bogoslovije u Sremskim Karlovcima.

- Branko je bio ličnost iz sveta filosofije i kulture koja je pomerila domete, ne samo srpske lirike i poetike, nego i slovenske i svetske poetike uopšte. Sveti Sava je bio duhovni otac Branka Radičevića, a ovaj njegov poetski nastavljač je, kao i njegov uzor, u mladosti tražio ljude vrijedne pažnje - rekao je o. Jovan.

S obilježavanja krsne slave u gimnaziji "Kantakuzina Katarina Branković" – vladika Kirilo (Foto: Nenad Jovanović)

Uoči akademije raspisan je konkurs za najbolji svetosavski rad na temu Branka Radičevića. Od sedam učenika koji su se odazvali pozivu i svoje uratke dali pod šifrom, profesorski žiri  izabrao je tri rada, a prisutni su, uključujući i sam žiri, na akademiji saznali i imena autora.

Najbolji je napisao Marko Franković, drugo mjesto pripalo je Damiru Majcenoviću, a treće Đorđu Vukajloviću. Sam Franković glumio je velikog pjesnika u prigodnom recitatorsko-pjevačko-folklornom programu čiji su učesnici nagrađeni velikim aplauzima. Tom prilikom postavljena je i izložba učeničkih slika posvećena ovom pjesniku.

Uz saborskog zastupnika Borisa Miloševića i ambasadorku Srbije u Hrvatskoj Jelenu Milić, skupu su prisustvovali i čelni ljudi srpskih organizacija, manjinski aktivisti i viđenije ličnosti iz srpske zajednice.

Prije akademije u dupke punoj kapeli Sv. Save održana je i liturgija koju je služio vladika buenosaireski i južno-centralnoamerički te administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske Kirilo.

- Zaboravljamo da brojne nauke ne mogu da nam daju odgovor na ključna egzistencijalna pitanja o smislu čovjeka. Tek kad je Sv. Sava prosvijetio svoju dušu, krenuo je da prosvjećuje druge, i Srbe i druge narode. Danas često oni koji sami nisu prosvjećeni, daju prosvjetu drugima. Svako mora da ima za cilj spasenje svoje duše, a onda koliko možemo da pomognemo u spasenju bližnjih, srodnika, porodice naroda i čovječanstva - naglasio je vladika koji je nakon sječenja slavskog kolača podijelio poklone učenicima i drugoj djeci.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više