Novosti

Kronika

Svetosavske akademije u Pakracu i Požegi

Mnoštvu naroda, roditelja i djece, kulturno-umjetničkim programom i recitacijama predstavili su se učenici pravoslavne vjeronauke iz osnovnih škola u Pakracu i Lipiku

U Pakracu je 24. januara, tri dana uoči ovog crkvenog i školskog praznika, održana Svetosavska akademija. U prepunoj pakračkoj vijećnici akademiju je otvorio protojerej-stavrofor Đorđe Teodorović, a svetosavsku besedu održao teolog iz Bosanske Gradiške Dario Drinić. On je, uz ostalo, istaknuo značaj pakračke Učiteljske škole i doprinos koji je ona dala prosvjetiteljstvu Srba Slavonije i područja Gradiške.

Mnoštvu naroda, roditelja i djece, kulturno-umjetničkim programom i recitacijama predstavili su se učenici pravoslavne vjeronauke iz osnovnih škola u Pakracu i Lipiku, kao i članovi pakračkog pododbora ‘Prosvjete’ s gošćama iz Banjaluke, Ivanom Matović i Vanjom Perić, koje su oduševile okupljene pjevanjem etno i duhovnih pjesama.

Nakon programa, okupljenoj djeci podijeljeni su tradicionalni paketići – donacije iz Srbije. Oni su ove godine prvi put osigurani zahvaljujući saradnji između zamjenika gradonačelnice Pakraca Anamarije Blažević, predsjednika VSNM-a Požeško-slavonske županije Nikole Ivanovića i načelnika Mačvanskog okruga Vladana Krasavca.

- Uspostavljanju suradnje su doprinijeli naši prijatelji iz Zajedničkog vijeća opština iz Vukovara, kao i državni sekretar Ministarstva uprave Vlade Srbije Ivan Bošnjak - rekao nam je Ivanović.

Dan ranije, 23. januara, u Požegi je u crkvi Sv. Georgija također održana Svetosavska akademija uz obraćanje vladike pakračko slavonskog Jovana, prigodnu svetosavsku besjedu, kvalitetan kulturno-umjetnički program pred velikim brojem okupljenih, među njima i djece kojoj su podijeljeni tradicionalni poklon-paketići. Nakon programa, kod crkve je nastavljeno druženje okupljenih.

- Obje svetosavske akademije su podržane od strane županijskog VSNM-a - rekao je Ivanović, ističući da su ovakva okupljanja dragocjena za Srbe koji žive na ovim područjima.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više