Novosti

Kronika

Прoслaвљeн утeмeљитeљ aутoкeфaлнe Црквe

Српскa зajeдницa и oвe гoдинe свeчaнo oбиљeжилa вeлики прaвoслaвни прaзник: Oвoгoдишњи прaзник Свeтoг Сaвe увeличaн je диљeм Хрвaтскe oбиљeжaвaњeм 800. гoдишњицe aутoкeфaлнoсти СПЦ-a, утeмeљeнe дa би српски нaрoд oчувao свoje трaдициje и прaвoслaвну вjeру у свим, пa и злим врeмeнимa

Ovogodišnja proslava dana Svetog Save, ujedno i krsne slave zagrebačke Srpske pravoslavne opće gimnazije ‘Kantakuzina Katarina Branković’, uveličana je obilježavanjem 800. godišnjice autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Tom je prigodom direktor Gimnazije, protojerej stavrofor Slobodan Lalić, uzvanicima svečanosti kazao da se tog velikog sveca i danas slavi s radošću i poštovanjem radi svega što je uradio i utemeljio u srednjovjekovnoj Srbiji, uz ostalo i Crkvu čiji je bio prvi arhiepiskop.

- Slavimo ga što je zavolio Boga i sve ljude, pa ga slavi cijela naša Pravoslavna crkva - rekao je Lalić, istaknuvši kako se ove godine obilježava i šest stoljeća od rođenja celjske grofice po kojoj je obrazovna ustanova što joj je na čelu dobila ime. Govoreći u ime mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, arhimandrit Danilo Ljubotina poručio je da je ‘Sveti Sava omogućio da srednjovjekovna Srbija uđe u Evropu, a njegovo nasljeđe održalo nas je kad smo bili sami, i u Osmanskom Carstvu i u novijim turbulentnim vremenima‘.

- Sveti Sava nije odustajao od svojih namjera ni pored brojnih iskušenja – kazala je na svečanosti u Gimnaziji veleposlanica Srbije Mira Nikolić, podsjetivši prisutne da je vrijedni svetac podizao hramove, pisao triptihe, mirio svoju braću na vlasti, pisao zakone i svime time snažio kolektivnu srpsku svijest. Već tradicionalno, u ime svoje Ambasade, uručila je tablet najboljem gimnazijskom učeniku, što je ove godine maturantica Kristina Slavulj.

Svim je učenicima uspjeh u nastavku školovanja u ime zagrebačkoga gradonačelnika poželjela Katarina Milković, a potom su uzvanici i govornici zajedno uživali u svečanom programu nazvanom ‘Šapat vjekova’, koji su pod vodstvom svojih profesora Petre Puškar, Jasmine Veldić i Petra Kozakijevića pripremili gimnazijalci, izvodeći uz horsku pratnju splet tradicionalnih srpskih recitacija i srednjovjekovnih tekstova.

Na istoku Hrvatske, u baranjskome selu Bolmanu, svetosavska proslava započela je u subotu 26. januara, kada je pred prepunom dvoranom tamošnjeg Doma kulture upriličena svečana akademija kojom je, kao i u Zagrebu, obilježen veliki jubilej SPC-a. Svečanost je započela zajedničkim izvođenjem himne ‘Uskliknimo s ljubavlju’, a potom je o životu te veličini i značenju djela prvoga srpskog arhiepiskopa govorio bolmanski paroh, jerej Srđan Trajković. Na njegovu se temu nadovezala Nada Šalajić, donačelnica općine Jagodnjak, koja je cijelu svečanost organizirala te vodila kulturno-umjetnički program u izvođenju folklorne, recitatorske i pjevačke sekcije jagodnjačkog pododbora SKD-a Prosvjeta.

Dan kasnije, u bolmanskom je hramu Svetih apostola Petra i Pavla održana liturgija nakon koje je osvećen i prerezan tradicionalni svetosavski kolač. Kumstvo nad svečanošću ove je godine pripalo bolmanskoj porodici Popović, a nakon prigodne parohove besjede, tridesetak mališana deklamiralo je pred mnoštvom gostiju pjesme o Svetom Savi, za što su, kao i ostala prisutna djeca, nagrađeni prigodnim paketićima koje su pripremili slavski kumovi.

Slavilo se i u ostalim mjestima Baranje s pravoslavnim življem i sveštenstvom - Belom Manastiru, Dardi, Jagodnjaku, Kneževim Vinogradima i Popovcu. Tako su na savskoj akademiji u belomanstirskoj kino-dvorani nastupili članovi SKUD-a ‘Jovan Lazić’ i Udruge ‘Pčelice’ te učenici tamošnje osnovne škole, gimnazije i drugih srednjoškolskih ustanova. Praznik je u organizaciji Prosvjetina pododbora obilježen i u Osijeku, kao krsna slava Društva.

Povodom školske slave Svetog Save u Osnovnoj školi Darda obavljeno je osvećenje slavskog kolača i koljiva koje je posvetio episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim. Učenici koji pohađaju nastavu srpskog jezika i pravoslavni veronauk priredili su za roditelje i goste program. Nakon 22 godine, to je bilo prvi put da je školska slava obeležena u prostoru darđanske osnovne škole. Sveti Sava, kao školska slava, slavi se od daleke 1840. godine

U prigorskom selu Sokolovcu veliki je praznik proslavljen u organizaciji tamošnjeg VSNM-a, kojem je 27. januara i krsna slava: svečanost je održana u sokolovačkom društvenom domu, a njoj su uz tamošnji narod, predstavnike lokalne vlasti i brojnih antifašističkih udruženja prisustvovali i posebni gosti, članovi VSNM-a Karlovca. Okupljenima se obratio čelnik sokolovačkog Vijeća Ranko Vrećica, a potom i općinski načelnik Vlado Bakšaj, koji je pored čestitanja pravoslavnog praznika svim vjernicima poželio puno uspjeha u daljnjem političkom radu vijećnicima srpske nacionalne manjine, istaknuvši da su za to, kao trajne i univerzalne vrijednosti, potrebne ponajprije tolerancija i solidarnost. Među zapaženim obraćanjima bilo je i ono kalničkoga načelnika Mladena Kešera, koji se dotaknuo aktualnog statusa srpskog naroda u Hrvatskoj.

- Riječ ‘manjina’ nije primjerena, jer svatko tko u ovoj zemlji živi, plaća porez i stvara obitelj na te načine pokazuje da je podjednako voli. Uostalom, Srbi na ovim prostorima žive više od petsto godina i za mene nisu manjina nego dio hrvatskoga društvenog organizma – kazao je Kešer.

Svetosavska akademija održana je i u velikopoganačkom hramu Sv. Georgija, gdje su liturgiji prisustvovali brojni vjernici tamošnje parohije koju vodi paroh Branislav Todorović. U sklopu svečanosti djeca su recitirala pjesme posvećene Svetom Savi, za što su nagrađena darovima vijeća srpske nacionalne manjine Sokolovca, Rasinje i Koprivnice te cijele Koprivničko-križevačke županije. Potom su - u velikom društvu svojih roditelja, djedova, baka, učitelja i prijatelja – uživala u svečanosti osveštavanja slavskog kolača i žita koje je pripremila porodica ovogodišnjega svetosavskoga kuma, Sokolovčanina Veljka Mandića.

Dan prvog arhiepiskopa srpskog pravoslavlja i ove je godine svečano obilježen širom Gornjokarlovačke eparhije SPC-a, s posebnim naglaskom na okruglu obljetnicu autokefalnosti te crkvene zajednice. Stoga su zajedničku svečanu svetosavsku akademiju u Domu kulture Vojnić održali Prosvjetini pododbori iz tog mjesta i županijskog središta. Na njoj su, uz mnoštvo naroda s Korduna, bili vojnićki načelnik i donačelnik Nebojša Andrić i Nikola Škrgić i karlovački dožupan Mirko Martinović.

Prigodnu besjedu održao je kolarićki paroh Branko Santrač, a svečani kulturnoumjetnički program izveli su učenici vojnićke osnovne škole, sekcije Prosvjetina pododbora te karlovački KUD ‘Nikola Tesla’. U organizaciji Prosvjete priređena je i prigodna izložba slika srpskih manastira.

Uoči samog praznika, u subotu, svetosavska akademiju u organizaciji Eparhije i Crkvene opštine Karlovca upriličena je u Gradskom kazalištu Zorin dom: tom su prigodom, pred mnoštvom okupljenih, himnu velikom srpskom svecu otpjevali članovi Prvoga hrvatskoga pjevačkog društva Zora pod vodstvom Radmile Bocek, a onda je o Svetom Savi govorio karlovački paroh Radoslav Anđelić. U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su dobojska etno-jazz skupina Iva te Stefan Kosanović, harmonikaš iz Krnjaka. U nedjelju je svečanu liturgiju u karlovačkom pravoslavnom hramu Svetog Nikole predvodio episkop Gerasim, a na njoj su bili i izaslanici karlovačkog župana i gradonačelnika.

Ovogodišnja centralna svetosavska akademija za Eparhiju pakračko-slavonsku održana je u Požegi i bila je sjajna prilika da se više od dvjesto Požežana i njihovih gostiju podruži uz zanimljiv program i nadahnute besjede o životu Rastka Nemanjića, koji je kroz svoja djela postao veliki srpski svetac kojeg se i danas poštuje i s radošću slavi. Uvodnu riječ imao je episkop pakračko-slavonski Jovan, a čast glavne besjede pripala je Miši Đurkoviću, direktoru beogradskog Instituta za evropske studije. Program su uveličali pjevačica Vesna Savić, praćena klaviristom Dinkom Blagojević te mladi folkloraši borovskoga KUD-a ‘Branislav Nušić’, koji su poseban aplauz zavrijedili i stoga što je to nakon punih šest godina bio prvi nastup nekoga srpskoga kulturno-umjetničkog društva u požeškom kraju.

Pored brojnog građanstva i sveštenstva, svetosavskoj akademiji u Požegi prisustvovali su generalni konzul Srbije u Vukovaru Milan Šapić, saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov, predsjednik ZVO-a Srđan Jeremić, pakrački dogradonačelnik Nikola Ivanović i drugi uvaženi uzvanici. ZVO je djeci Pakraca, Lipika i Požeštine darovao prigodne paketiće, na čemu se zahvalio Ivanović, izražavajući tom prilikom svoju nadu da će se u požeškom kraju pojačati aktivnost tijela i organizacija srpske zajednice u Hrvatskoj, ali i poboljšati njihova međusobna suradnja.

- Neophodna je pomoć u pokretanju srpskih institucija na području Požege, jer je sadašnje stanje neodrživo. Katastrofalna je činjenica da se ovdje po tom pitanju ništa ne dešava, jer gradsko i županijsko vijeće naše manjine naprosto ne funkcioniraju - zaključio je zamjenik pakračke gradonačelnice.

Centralna Svetosavska akademija za područje Eparhije osječkopoljske i baranjske održana je u Hrvatskom domu u Vukovaru koji je bio ispunjen do poslednjeg mesta.

- Danas celokupno srpsko biće kliče ‘Uskliknimo s ljubavlju!’. Zaista danas trebamo svom dušom i srcem da uzvikujemo tu reč – ljubav, jer je ljubav osnovni motiv svetosavskog predanja. To je predanje koje nam otvara vrata svetosavske misije koja se isključivo temelji na Svetom Jevanđelju. Jevanđelje nam budi nadu i bodri naš duh. Taj bodri duh rađa se u grudima svih nas, budi ponos i radost jer naše narodno biće ima takvu ličnost koja nas okuplja, sabira i čini da svi budemo u Hristu jedno - rekao je episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim. Takođe je istakao da je ‘suština našeg života na prostorima stradanja na kojima se nalazimo upravo u crkvi i liturgijskoj zajednici u kojoj se sabiramo i činimo sabornost koja je neophodna našem narodu da ostane i opstane na ovim prostorima’.

Ovogodišnja proslava Savindana je u znaku velikog jubileja - osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

- To ove godine podvlačimo kao glavni momenat u životu Svetog Save. Pored svega onoga što znamo da je uradio, da je bio svetitelj, prosvetitelj, književnik i diplomata, Sveti Sava je uspeo da ostvari samostalnost crkve i bio je njen prvi arhiepiskop sa sedištem u Žiči – kazao je đakon Srđan Lukić, koordinator manifestacije.

Svetosavsku besedu ove godine je održao Jovan Sekulić, veroučuitelj u Osnovnoj školi ‘Siniše Glavaševića’ u Vukovaru, a u programu akademije koji je bio podeljen na duhovni i svetovni, učestvovali su Kamerni mešoviti hor Vukovarskog srpskog pevačkog društva ‘Javor’ i učenici Ekonomske škole u Vukovaru. Recitacije i dramske prikaze kojima se predstavilo 14 srednjoškolaca od prvog do četvrtog razreda, odabrale su i pripremile profesorke srpskog jezika Slađana Milješić-Ćićić i Mirjana Radišić-Balihodžić. Svetosavske akademije upriličene su u svim školama u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više