Novosti

Politika

Svijet protiv sankcija

Ukupno 188 država je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda glasalo za ukidanje američkih sankcija Kubi

6pyq8vqusci4qb1asehr9qmj0k7

Bruno Rodriguez Parrilla (foto Wikimedia)

Jučer je Generalna skupština Ujedinjenih naroda glasala za ukidanje američkih sankcija Kubi. Izglasana je neobvezujuća rezolucija naslovljena 'Nužnost ukidanja ekonomskog, komercijalnog i financijskog embarga nametnutog od strane Sjedinjenih Američkih Država protiv Kube', prenosi 'Reuters'. Tom su prilikom suzdržani bili Palau, Maršalovi otoci i Mikronezija, protiv su bili SAD i Izrael, a ostalih 188 država glasalo je za rezoluciju, odnosno protiv sankcija.

Kubi su sankcije uvedene prije više od pola stoljeća, za vrijeme predsjednikovanja Johna Fitzgeralda Kennedya. SAD je 1960. godine Kubi nametnuo sankcije kao odgovor na zapljenu imovine Amerikancima na Kubi u vrijeme Fidela Castra.

Prilikom rasprave o deklaraciji, mnoge su države pozdravile kubanska nastojanja u borbi protiv ebole, te istaknule kako je Kuba u Zapadnu Afriku poslala više liječnika od bilo koje druge zemlje. Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez Parrilla apelirao je na SAD da promijeni kurs i ukine embargo. Rekao je da su sankcije Kubi prouzročile kumulativnu štetu veću od bilijun dolara.

- Pozivamo vlasti SAD-a na uspostavu odnosa s međusobnim poštovanjem. Možemo pokušati pronaći rješenje za naše razlike kroz dijalog - kazao je Rodriguez Parilla i dodao da se Kuba nikad neće odreći svojeg suvereniteta.

Rezolucija o ukidanja sankcija Kubi donesena je prvi put još 1992. godine, a od tada je, uključujući i jučerašnje glasanje, donesena 23 puta. Izglasana deklaracija je neobvezujuća i simbolička.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više