Novosti

Društvo

Tanja Dabo: Fotkajte zidove mržnje

Dokumentiram dokaze izražavanja zla u javnom prostoru koji pozivaju na mržnju i ubojstva drugih i drugačijih i koji su postali preslika potpunog društvenog zastranjenja i devalvacije društvenih vrijednosti, kaže multimedijalna umjetnica

Large mini intrigagor

(foto Bojan Mrđenović/PIXSELL)

U sklopu umjetničkog projekta "Usputno zlo", koji stvarate s udrugom Vizura aperta, provodite istraživanje na temu govora mržnje na zidovima i ulicama gradova u Hrvatskoj. O kakvom je projektu riječ?

Riječ je o umjetničkom projektu u kojem istražujem i dokumentiram dokaze izražavanja zla u javnom prostoru koji pozivaju na mržnju i ubojstva drugih i drugačijih, koji veličaju zločinačka razdoblja naše prošlosti i koji su postali ilustracija i preslika potpunog društvenog zastranjenja i devalvacije društvenih vrijednosti. Zanima me učestalost pojavnosti takvih natpisa, zakonski okvir, stav institucija i građana spram toga i ozbiljnost kojom se takvom društvenom problemu pristupa.

Pozvali ste građane kojima smetaju grafiti s govorom mržnje da pošalju fotografije i lokacije mrzilačkih poruka za potrebe umjetničkog istraživanja. Zašto bi građani sudjelovali u ovom projektu?

Zanima me primjećujemo li uopće da su ulice kojima se svakodnevno krećemo pune nacističkih i ustaških simbola i raznih mrzilačkih parola. Da bih to saznala, pozvala sam građane da dojave ako nešto takvo primijete. Prema dosadašnjem vlastitom iskustvu prilikom fotografiranja, građani ih ili ne primjećuju ili ih ne smatraju nečim problematičnim. Fotografije se mogu pratiti na Facebook-stranici "Usputno zlo", a tamo se mogu i dojaviti lokacije pronađenih grafita. Mi ćemo ih prijaviti nadležnima i zatražiti njihovo uklanjanje. Rezultati umjetničkog istraživanja bit će objavljeni kao "studija slučaja", a nadam se da ću dio istraživanja kasnije uobličiti i u umjetnički rad.

Poslali ste dopis državnim institucijama, ministarstvima i pravosudnim institucijama s upitom da se očituju u vezi govora mržnje, pozivanja na nasilje i ikonografiju zločinačkih razdoblja u javnom prostoru. Ima li odgovora?

Tražili smo nedvojbena očitovanja o simbolima "kukasti križ", "uhato U s križem na vrhu" i "crveno-bijela šahovnica s prvim bijelim boljem", te natpisima "ZDS/Za dom spremni", "Ubij Srbina", "Ubij pedera", "NDH", "Srbe na vrbe", koji se najčešće pojavljuju. Odgovori institucija su očekivano poražavajući, općeniti, pa i relativizirajući spram navedenih simbola i parola, osim odgovora pučke pravobraniteljice koji sadrži jasan stav te institucije i informacije o dosad poduzetom.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više