Novosti

Kultura

Knjiga mržnje

Zatvorena izložba Tanje Dabo ‘Kolekcija za pamćenje’ u galeriji ‘Prozori’: Umjetnica je kompilirala ispade mržnje i nasilja prema ženama i nacionalnim manjinama

N55g29gfswvmokl3b7i6v5hnrqa

Tanja Dabo s eksponatima

Javnim čitanjem knjiga grafika, 10. marta u Zagrebu zatvorena je izložba Tanje Dabo ‘Kolekcija za pamćenje’. Izložba je od 19. februara bila postavljena u galeriji ‘Prozori’ u sastavu Knjižnica ‘Silvije Strahimir Kranjčević’ u istočnom kvartu Peščenica.

‘Kolekciju za pamćenje’ čine dvije knjige drvoreza s po 20 grafika posvećenih najekstremnijim slučajevima etnički i rodno motiviranog govora mržnje i nasilja nad pripadnicima nacionalnih manjina i nad ženama koji su se u posljednje četiri godine zbili u Hrvatskoj pri čemu su njihov broj i brutalnost sve veći, sežući i do ubojstava.

- Nemar države, nefunkcionalan sustav, nebriga i tolerancija društva spram rastućeg nasilja dovode do stvaranja plodnog tla za posvemašnju kulturu nasilja u kojoj danas živimo. Ta kultura odnosi i svoje žrtve. Svaka je knjiga tematski zaokružena i sadrži po 20 grafika s 20 slučajeva, uz koje je navedena godina i mjesto napada - istaknula je autorica u opisu izložbe, još jednom ističući da se grafike temelje na stvarnim događajima i na stvarnim žrtvama.

Knjiga I. obuhvaća nacionalističke i rasističke napade usmjerene na pripadnike druge nacionalnosti ili ljude drugačije boje kože. Ti su napadi ranijih godina bili najčešće verbalni, no u posljednje vrijeme eskaliraju, postaju brutalniji i prelaze u fizičko nasilje. Knjiga II. obuhvaća nasilje spram žena, i svi navedeni primjeri završili su kobno, smrću najmanje jedne žene, a ponekad također djeteta, roditelja ili rodbine. Ubili su ih muževi, bivši muževi i sinovi. Godinama su ih mučili, zlostavljali na sve načine, a one su tražile pomoć koju nisu dobile.

O izložbi i njenom značenju govorile su kustosice Ivana Bekić i Davorka Perić. Bekić je napomenula da se kroz dvadeset dana održavanja izložbe mogla čitati po jedna stranica svake od knjiga koje su se nalazile u vitrinama kako bi se postigao emocionalni pristup.

Davorka Perić je naglasila važnost govora o normalizaciji zločina.

- Sudjelovanjem u čitanju ne neki način svjedočimo zločinu, rekla je i podsjetila da je prvu etapu rada na izložbi činilo dugotrajno istraživanje po novinskim tekstovima, arhivama, policijskim dosjeima i Biltenu Srpskog narodnog vijeća.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više