>

novosti logo

Tko šiša građane

Posljednji dan avgusta značajan je za antifašistički identitet Zagreba zbog preimenovanja Trga maršala Tita. Dani uoči zasjedanja gradske skupštine bili su obilježeni sumnjama u novu kupovinu vijećnika od gradonačelnika Milana Bandića u cilju pokušaja stvaranja nove većine i navodnog izbjegavanja preimenovanja, ali i skupom ‘Antifašizam je moj izbor’. Vijećnica Nove ljevice Rada Borić najavila je pravnu borbu nakon preimenovanja.

- Trgovinom je došlo do prijedloga o preimenovanju, a čini nam se da se radi da do toga ipak ne dođe. U svakom slučaju, krši se Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi jer bi o imenu trga trebali odlučivati gradska četvrt Donji grad i dva mjesna odbora. Predsjednik Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Zlatko Hasanbegović je, znajući da su mjesni odbori donijeli odluku da ime Trga ostane, inzistirao da se o tome odlučuje na nivou grada - kazala je Borić i dodala da na nekim skupštinskim odborima čak i pojedini HDZ-ovci govore da promjenu naziva Trga nisu zagovarali.

- Zbog svega toga nije isključeno ni da se odluka gradske skupštine pokuša pravno oboriti - rekla je te dodala da su se protestom na Trgu žrtava fašizma branile antifašističke vrijednosti.

- Ne bismo bili tu da su bivše vlade znale braniti antifašizam - zaključila je Rada Borić.

Kako kaže aktivistica Sandra Benčić, desnica je ucijenila Bandića kako bi trgovala imenima ulica i trgova kao da su to njihovi feudi.

- Sve će to voditi daljnjoj trgovini javnim interesima u korist privatnih džepova, kao što se godinama događa u Zagrebu - rekla je Benčić i dodala da će marginalna desnica, kad isposluje uklanjanje Titovog imena, morati glasati za puno veće Bandićeve dilove na štetu javnog interesa.

- Antifašistički simboli i vrijednosti ovog grada sve se više zatiru, a nakon promjene naziva Trga maršala Tita slijedi promjena imena svih ulica i trgova koji imaju veze s antifašističkim nasljeđem. Najstrašnije je da je izostao dijalog jer građani nisu imali priliku reći što misle o tome - kazala je Sandra Benčić.

1/1