Novosti

Politika

Todorić obnovio, studenti plaćaju

Građevinske tvrtke u vlasništvu Todorićevih tvrtki obavile su posao obnove studentskih domova, a EU je dala novac pod uvjetom samoodrživosti. Studiranje postaje luksuz

Fnlaefb3jq73zaqnxge6lhmtoxw

Nove sobe, nova cijena – Studentski dom Cvjetno (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Prema najavama Studentskog zbora, početak 2016. trebao bi biti obilježen studentskim prosvjedom zbog poskupljenja cijena smještaja u upravo obnovljenim domovima ‘Stjepan Radić’ i Cvjetno naselje. Poskupljenje je predložio Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu, a suglasnost je potpisao sad već bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar.

Obnova domova koštala je 300 milijuna kuna, a novac je povučen iz EU fondova zbog smještaja sudionika predstojećih Evropskih sveučilišnih igara. Sanacijski upravitelj Studentskog centra Pejo Pavlović iznio je medijima prije slabo poznat uvjet da u pet godina studentski domovi moraju postati samodostatni i samoodrživi, inače prijeti povrat europskog novca.

No da posao s obnovom cjelokupnog smještajnog kapaciteta za 4500 studenata nije posve transparentan moguće je posumnjati jer je nakon propasti javne nabave aranžman bio izravno dogovoren s tvrtkom Projektgradnja Ivice Todorića. Kako je T-portal minulog ljeta pisao, tri Agrokorove tvrtke – Konzum, Belje i Vupik – pretvorile su svoja potraživanja u vlasničke udjele u temeljnom kapitalu Projektgradnje, slavonskobrodske građevinske tvrtke, tada u vlasništvu Željka Čugure. Projektgradnja je završila u predstečajnoj nagodbi, a obavljala je gradnju objekata navedenih tvrtki. Tako su Todorićeve tvrtke stekle 54 posto vlasništva. U predstečajnoj nagodbi, pisao je taj portal, utvrđeno je da je Todorić Čuguru izdašno kreditirao putem neosiguranih zajmova, pa je na kraju udio koncerna Agrokor završio na 67 posto vlasništva u slavonskobrodskoj tvrtki. Kako tvrde neki svjedoci, radovi nisu osobito kvalitetno obavljeni, pa bi nedostaci uskoro mogli izaći na vidjelo.

Studentski zbor izračunao je razliku između starih i novih cijena, koja bi na godišnjoj razini ukupno iznosila 18,2 milijuna kuna. Razlika će otići na račun Studentskog centra. Bivši ministar Mornar opravdavao je poskupljenje time da su cijene prije bile preniske. Prema navodima sanacijskog upravitelja Pavlovića, cijene smještaja nisu rasle od 1993. do 2009., dok je istovremeno SC tonuo u dugove, za što nitko nije odgovarao.

Usporedimo li cijene novog studentskog smještaja s onima iz akademske godine 2010/1011., vidimo da je mjesečna cijena dvokrevetne sobe u Cvjetnom naselju 2011. iznosila 300 kuna, dok će nova biti čak 525 kuna. Jednokrevetna soba u istom domu koštala je prije pet godina 400 kuna, dok će od 1. siječnja 2016. poskupjeti na 600 kuna. Time se cijena studentskog smještaja u domovima opasno izjednačava s cijenama smještaja kod privatnih iznajmljivača, a najviše će biti ugroženi studenti slabijeg imovnog stanja, kojima će visoko obrazovanje ovime postati teško dostupno, ako ne i nedostupno.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više