Novosti

Kronika

Tрeбaмo млaдe и мушкe

Унaтoч успjeшнoм рaду, фoлклoрaшицaмa из Слaтинe трeбajу нужнa пojaчaњa у сaстaву

Gnsx9rhemtifmw67gkvr3yf7k9t

Članice slatinskog Pododbora

Već više od godinu dana u zapadnoj Slavoniji djeluje još jedan pododbor ‘Prosvjete’, onaj u Slatini. Do sada su njegovi članovi, uključeni u folklornu i pjevačku sekciju ostvarili više nastupa, a imaju i planove za naredne godine rada. Planovi će, kako kaže predsjednica pododbora Ljubinka Pavlović, zavisiti o podršci sredine u kojoj djeluju. A ona, sudeći po dosadašnjim iskustvima, neće izostati.

- Kao grupa stanovnika Slatine, pogotovo onih koji su i ranije bili u folkloru, htjeli smo se organizirati kako bi očuvali naše narodno i tradicijsko naslijeđe - priča naša sugovornica koja je bila članica folklornog ansambla KUD-a ‘Dika’. Broj članova pododbora iznosi 60-ak, pri čemu je u folkloru petnaestoro članova, od toga četiri muška, dok pjevačka sekcija broji deset članova.

- U planu je i osnivanje sekcije koja bi se bavila ručnim radom i pripremala izložbe tog kulturnog blaga. Nažalost, nekako ispada da su žene aktivnije i imaju više volje da se uključe u ‘Prosvjetu’- kaže Ljubinka, dodajući da se i danas mnogi ustručavaju uključiti i tako istaknuti svoj identitet.

Do sada su imali desetak nastupa, prosječno jednom mjesečno, a osim kod komšija iz Voćina, bili su drugdje po Hrvatskoj - na Gužvarijadi u Dalju, u Silašu, Lipiku, Kućancima, Imsovcu. A u maju ove godine su nastupili na skupu kod manastira Krušedol u Srbiji.

- Svoj prostor nemamo, ali nam je Crveni križ Slatine besplatno ustupio termine za probe u svojoj dvorani. Probe održavamo dva puta tjedno, ponedjeljkom i srijedom od 20 sati i bilo bi nam drago kad bi nam se priključili novi članovi - rekla je Pavlović, dodajući da su na Petrovdan bili domaćini smotre folklora koja je održana u crkvenom dvorištu u Slatini, zahvaljujući slatinskom parohu Draganu Gaćeši. Otac Dragan im je do sada jako puno pomogao, a osim toga je i plesao u folkloru. Sada to zbog obaveza ne može, ali i dalje pomaže, pa je i vladika pakračko-slavonski Jovan posjećivao nastupe.

- Kao i SPC, gradsko i županijsko srpsko manjinsko vijeće jako nam puno pomažu, kao i zamjenik župana Igor Pavković. Sada radimo na nabavci još nekih nošnji kako bi kompletirali nošnje za slavonske koreografije - kaže Ljubinka. Ističe suradnju s ostalim pododborima ‘Prosvjete’ i drugim ansamblima koji njeguju folklor.

- S Voćinom odlično surađujemo, pa se i potpomažemo, ali s virovitičkim pododborom nismo još bili u kontaktu, kaže. Što će s gostovanjima biti u narednoj godini, jer pozivi za njih stižu, vidjet će se nakon uvida u sredstva koja će biti na raspolaganju. Članica pododbora Olivera Uvalić ističe da su u pododboru uglavnom stariji ljudi.

- Ja sam uz jednu djevojku i oca Dragana jedna od troje najmlađih članova. Ja sam se u društvo učlanila jer me zanimaju stari običaji, pjesme i kola, a smatram da nisam jedina mlada osoba koja tako misli. Samo, mlade treba potaknuti i oni će doći, pa čak i ako ih ima sve manje zbog iseljavanja, ili ako se ne žele uključiti iz bojazni - rekla je Olivera. Najnoviji nastup slatinskim folklorašima bio je u Voćinu na tamošnjoj Kolačijadi, što je bila dobra prilika da ponovo pokažu svoju umješnost, ali i da se podruže s domaćinima i ostalim učesnicima.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više