Novosti

Politika

Slatina: Položen kamen temeljac za izgradnju Srpskog kulturnog centra

Gradnjom naše kuće dajemo do znanja da vjerujemo u ovaj grad, da ostajemo i opstajemo u njemu i da ga razvijamo, rekao je pakračko-slavonski episkop Jovan

U Slatini je na Vaskršnji ponedjeljak položen kamen temeljac za izgradnju Srpskog kulturnog centra. Događaju su prisustvovali pakračko-slavonski episkop Jovan, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, virovitičko-podravski dožupani Igor Pavković i Darko Žužak, sekretar županije Ivo Horvat, kao i brojni manjinski aktivisti s tog područja.

- Bitno je da gradimo našu kuću dok drugi odlaze. Time dajemo do znanja da vjerujemo u ovaj grad, da ostajemo i opstajemo u njemu i da ga razvijamo - rekao je vladika Jovan.

Po riječima Milorada Pupovca, Srpski kulturni centar u Slatini je jedan u nizu kapitalnih objekata koji će se graditi za potrebe srpske zajednice u raznim krajevima zemlje. Čestitao je Slatinčanima koji su bili agilni inicirajući gradnju objekta i privlačeći potrebna sredstva.

Kako je za Novosti izjavio dožupan Pavković, gradnja multifunkcionalnog objekta trebala bi trajati tri godine.

- Kad bude stavljena u funkciju, to će biti javna ustanova u vlasništvu srpske zajednice, ali na korist cijelom stanovništvu Slatine. Zemljište, koje je ustupila Srpska pravoslavna crkva, nalazi se na temeljima stare škole iz 1805. godine. Objekt, koji se nalazi u samom centru Slatine, imat će više od 1000 kvadratnih metara u tri etaže: u prvoj će biti velika sala, u drugoj kancelarije SPC-a, manjinskog vijeća i drugih srpskih institucija, kao i mala sala i knjižnica, dok će u trećoj biti skladište - rekao je Pavković, ističući da se do gradnje nije stiglo naprečac.

- Preko tri godine intenzivno radimo na prikupljanju sredstava i potrebnih dozvola da krenemo u izgradnju objekta koji je ‘težak’ oko 4,5 miliona kuna. Prva faza radova podrazumijevala je izradu projektne dokumentacije, a 100.000 kuna sredstava za njenu izradu osigurao je SNV preko Ureda za ljudska prava Vlade RH. Novih 400.000 kuna, a također je riječ o donaciji SNV-a, osigurano je ovih dana i bit će dovoljno za izgradnju temelja i ploče - rekao je Pavković.

Nakon polaganja kamena temeljca Pupovac je s tamošnjim aktivistima održao sastanak na temu priprema za manjinske izbore 5. maja i evropske tri sedmice kasnije.

- U ovoj županiji uvijek smo postizali dobre rezultate, pa to očekujemo i na ovom izborima. Za nastavak i završetak brojnih projekata i gradnje potrebno je da imamo dobro rukovodstvo - rekao je Milorad Pupovac.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više