Novosti

Kronika

Tри нoвe гoспojинскe рaзглeдницe

Oбиљeжeнa слaвa Виjeћa српскe нaциoнaлнe мaњинe Грaдa Oсиjeкa: Издaн je сeт oд три рaзглeдницe тeмaтски вeзaнe зa oсjeчку Сaбoрну цркву Успeниja Прeсвeтe Бoгoрoдицe (1743-1942), кojу су приje 75 гoдинa пoрушилe устaшe

Lukqaklfuatdxmo68tb8g628ddr

Danijela Jovčić i prota Aleksandar Đuranović

Prošle nedjelje, uoči praznika Uspenija Presvete Bogorodice, poznatijeg pod imenom Velika Gospojina, Vijeće srpske nacionalne manjine (VSNM) Grada Osijeka, u svojim prostorijama u Ulici Mije Kišpatića 7, obilježilo je svoju slavu četvrtu godinu zaredom. Na obilježavanju su se okupili članovi toga Vijeća te gosti iz Osijeka, Belog Manastira, Borova, Gomirja, Jagodnjaka, Vukovara… Među gostima bila je i konzulica Republike Srbije u Vukovaru Nataša Kalezić.

Vjerski obred s rezanjem i osvećenjem slavskog kolača i koljiva obavio je novopostavljeni osječki paroh protojerej Aleksandar Đuranović, donedavni paroh Prve parohije daljske, a nakon toga prisutne je pozdravila tajnica VSNM-a Danijela Jovčić umjesto oboljelog predsjednika Vijeća, penzionisanog doktora medicine Milorada Miškovića. Prisutne su pozdravili i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Radomir Čvarković, novoizabrani predsjednik Zajedničkog vijeća opština (ZVO) Srđan Jeremić te saborska zastupnica Dragana Jeckov.

O događanjima u osječkoj srpskoj zajednici između prošlogodišnje i ovogodišnje slave, uime oboljelog predsjednika, govorio je Đorđe Balić, spomenuvši restauraciju zavjetnog krsta u Banovoj ulici, obnovu sjećanja na običaj preskakanja vatre kod tog krsta te na obnovu Čarnojevićevog krsta na Suvatovu u osječkoj Vukovarskoj ulici, koji potječe iz 1690. godine.

I ove godine VSNM je nastavio s ciklusom ‘Osječkih gospojinskih razglednica’. Nakon razglednica s gospojinskim karanfilima, Vasom Atanasijevićem i zavjetnim krstom u Banovoj ulici, ove godine izdan je u 150 primjeraka set od tri razglednice tematski vezane za osječku Sabornu crkvu Uspenija Presvete Bogorodice (1743-1942), koju su prije 75 godina porušile ustaše u Drugom svjetskom ratu. Na prvoj razglednici toga seta, a ukupno četvrtoj bogojavljenskoj razglednici, reproduciran je akvarel Izidora Junga (1872-1961) iz 1919. godine, na kome je naslikan Bogojavljenski trg (danas Trg Nikole Tesle) s krstom u Donjem Osijeku, iza kojih se vidi Saborna crkva, dok je na petoj razglednici crtež te Saborne crkve iz 1938. godine, koji je nacrtao osječki slikar Jovan Gojković.

Na kraju, na šestoj osječkoj gospojinskoj razglednici reproduciran je presnimak fotografije nepoznatog autora iz 1901. godine, koji iznad osječkih donjogradskih krovova prikazuje istu crkvu. Snimak je načinjen kroz tavanski prozor današnjeg zaraznog odjela obližnje osječke bolnice, što je provjerio dr. Milorad Mišković. Uramljeni akvarel Izidora Junga iz 1919. godine Miškovićev otac, pokojni osječki prota Lazar Mišković (1914-1994), zatekao je u radnoj sobi koju je koristio kao prota. Nestao je tokom 1991. godine.

Svoje izlaganje Đorđe Balić je završio informacijom da će 2018. godina biti važna osječkoj srpskoj zajednici po tome što će se u njoj obilježiti 150. godišnjica osječke Srpske čitaonice, a u okviru tog jubileja pokrenuće se i internetska stranica ‘Oseklije’, koja će trajno istražiti i potom prezentirati javnosti doprinos osječkih Srba lokalnoj i široj zajednici. Skup je završio domjenkom uz ugodno druženje i prijateljske razgovore.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više