Novosti

Kronika

Oсeклиje слaвили свoj грaд

Свeчaнo oбиљeжeнa Вeликa Гoспojинa, крснa слaвa ВСНM-a Oсиjeкa: Цитирaни су симбoлични стихoви пoзнaтoг пjeсникa Ђoрђa Нeшићa ‘Нeкa oдaвдe сaмo лaстe и рoдe сeлe’

B6nen64gr27jbdjrhsfmgowhans

Dr. Milorad Mišković (sjedi) i protojerej Aleksandar Đuranović

Protekle nedjelje, 26. avgusta, petu godinu zaredom, svečano je obilježena Velika Gospojina, krsna slava Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Osijeka. Obilježavanje je započelo u 18 sati večernjim bogosluženjem u osječkom pravoslavnom Hramu Uspenja Presvete Bogorodice, koje je služio osječki paroh protojerej Aleksandar Đuranović.

Poslije bogosluženja članovi Vijeća i gosti prešli se u obližnju salu Crkvene opštine Osijek, gdje je prvo protojerej Đuranović obavio svečani obred osvećenja slavskog kolača i koljiva, a potom je čestitao Vijeću slavu, pozdravio sve prisutne i predao riječ dr. Miloradu Miškoviću, predsjedniku Vijeća od 2012. godine.

U vrlo emotivnom izlaganju, dr. Mišković je govorio o prošlosti osječkih Srba i o značajnim Srbima Oseklijama, o srpskim obilježjima koja i danas postoje u Osijeku, o običajima poput gospojinskih karanfila koje treba sačuvati te o aktivnostima Vijeća srpske nacionalne manjine usmjerenima na to da srpska zajednica u Gradu Osijeku dobije mjesto koje joj pripada. Govor je završio impresivnim stihovima poznatog pjesnika Đorđa Nešića iz Bijelog Brda: ‘Vaša je ovo zemlja, vaša voda i šuma. Nađite ovde spokoj, ne poželite druma. Ovde sadite lipe i zarojte pčele, neka odavde samo laste i rode sele.’

Prisutne je pozdravio, uime osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića i u svoje ime, i Nebojša Dmitrović, član Gradskog vijeća Grada Osijeka i predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalne manjine, koji u tom vijeću predstavlja srpsku nacionalnu manjinu, a u Vijeće je ušao s liste SDP-a.

Pošto je dr. Mišković odlučio da po skorom isteku tekućeg mandata iz zdravstvenih razloga više neće učestvovati u društvenom radu i kako mu je ova krsna slava posljednji događaj s većim brojem učesnika, to je bila prilika da ing. građevinarstva Đorđe Balić pripremi slovo o njemu i prisutnima opširnijim izlaganjem predstavi prvog čovjeka osječke srpske zajednice i njegov veliki doprinos toj zajednici, a i šire.

Svečano obilježavanje krsne slave Vijeća srpske nacionalne manjine bila je i prilika da se promovira već osma razglednica iz Ciklusa Osječke gospojinske razglednice, na kojoj je prikazan Zavjetni krst u Banovoj ulici u osječkom Donjem gradu. Taj krst je podignut u prvoj polovini 18. vijeka, a Grad Osijek ga je obnovio 2016. godine podrškom gradonačelnika Ivana Vrkića. To je druga ovogodišnja gospojinska razglednica jer je 13. avgusta, prilikom osvećenja Čarnojevićevog krsta na osječkom lokalitetu Suvatovu, promovirana i razglednica s tim krstom, prema narodnom vjerovanju podignutom 1690. godine, kojega je Grad Osijek također obnovio prošle, 2017. godine.

Svečani program završili su pjesnici Milenko VasiljevićČiko iz Osijeka i Mihajlo Zečević iz Klise recitiranjem svojih stihova kako bi ovjekovječili taj trenutak ljepote pjesmom jer – kako reče dr. Mišković – ‘može li što ljepše nego kad pjesma izađe iz srca – sigurno da ne može’. Milenko Vasiljević je svoje stihove posvetio Presvetoj Bogorodici, a Mihajlo Zečević se ograničio samo na jednu strofu: ‘Podigni glavu, Srbine, / potraži svoju nadu, / i za tvoj narod ima mesta / pod ovim nebom i u ovom gradu!’

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više