Novosti

Kronika

Свeчaнoсти пoвoдoм Вeликe Гoспojинe

Нaрoчитo свeчaнo билo je и у мaнaстиру Лeпaвинa, духoвнoм сjeдишту сjeвeрoзaпaднe Хрвaтскe у кojeм сe трaдициoнaлнo скупљa вeлик брoj вjeрникa

Brojni pravoslavni vjernici proslavili su u crkvama 28. avgusta veliki praznik Uspenje Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Velika Gospojina. Naročito svečano bilo je i u manastiru Lepavina, duhovnom sjedištu sjeverozapadne Hrvatske u kojem se tradicionalno skuplja velik broj vjernika koje ove godine ni epidemija nije omela da prisustvuju liturgiji koju je služio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije uz sasluženje sveštenstva eparhije. On je tom prilikom u svešteni čin đakona rukopoložio izvanrednog profesora Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Vladana Tatalovića. Čestitavši novom đakonu, mitropolit je naglasio da su ljubav i smirenje posebno važni za svešteničko služenje.

- Đakonska služba, kao služba služenja, svedočenje je ljubavi i istinskog smirenja. Prvi đakon, sveti arhiđakon Stefan, imao je čisto srce i plamenu veru. Postradao je jer nije želeo da se odrekne vere u Hrista. U trenucima svog stradanja, on, po ugledu na Gospoda i Presvetu Bogorodicu, pokazuje ljubav i smirenje. Onima koji su ga mučili i kamenovali ne samo da nije zamerio nego se molio Gospodu da im to ne uzme za zlo - rekao je mitropolit, ističući također ljubav i smirenje kao dvije osnovne vrline Bogorodice, a koje treba da krase i sve vjernike.

Onima koji su ga mučili i kamenovali, sveti arhiđakon Stefan ne samo da nije zamerio nego se molio Gospodu da im to ne uzme za zlo - rekao je mitropolit

- Kao što nije moguća nijedna vrlina bez ljubavi, tako nije moguće da čovek bude postojan u bilo kojem dobru bez smirenja. Svugde oko nas, ali i u nama, najčešće caruje samoljublje. Često nam je racionalno jasno da treba voleti i biti smiren. Ali, ako to što umom znamo ne dođe do našeg srca i ne pretoči se u dela, onda će ono što znamo o ljubavi i smirenju biti naša osuda - podvukao je mitropolit. Velika Gospojina obilježena je i u sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu gdje je liturgiju služio arhijerejski namesnik zagrebački, protojerej stavrofor Duško Spasojević.

Jedan od najvećih pravoslavnih crkvenih praznika obilježen je i ove godine na području Banije, Like i Korduna odnosno na području Gornjokarlovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve. Kao i gotovo svi ovogodišnji pravoslavni crkveni praznici i ovaj je obilježen skromnije nego što je uobičajeno i iz već poznatog razloga epidemije. Ni ovog puta nije bilo tradicionalnih velikih narodnih zborova. Glavna svečanost povodom ovog praznika održana je u manastiru Gomirje. Svetu arhijerejsku liturgiju predvodio je episkop gornjekarlovački Gerasim. Po završetku Svete liturgije obavljena je litija oko manastirskog hrama nakon čega je osvećeno slavsko koljivo i prerezan kolač. Vladika Gerasim govorio je o značaju ovog praznika i Presvete Bogorodice u smislu spasenja. Za sve prisutne potom je pripremljena trpeza ljubavi odnosno zajednički ručak. Liturgije i bogosluženja održane su također u hramovima u Poloju i crkvi u Utinji.

Dodajmo da su nedavno započeti građevinski radovi na obnovi hrama Rođenja presvete Bogorodice u Drežnici. Idejno rješenje za obnovu ovog hrama izradio je čuveni arhitekt dr. Predrag Peđa Ristić (1931 - 2019.) iz Beograda. Projekt je na temelju idejnog rješenja izradio ured ovlaštene arhitektice Kristine Špigl iz Ogulina. Po tom projektu hram je trobrodna bazilika sa centralnom kupolom. Prva faza obnove ove crkve je započela, a u financiranju sudjeluje Gornjekarlovačka eparhija Srpske pravoslavne crkve dok je početak radova donacijom pomogao i dr. Nenad Lilić, inače rodom iz Niša, koji živi i radi u Edmontonu u Kanadi. Sva pitanja vezana uz obnovu i eventualne donacije mogu se poslati na e-mail: episkop@eparhija-gornjokarlovacka.hr ili na mobitel protoprezvitera Milana Simića, paroha iz Ogulina broj 00385-(0)98-1300-531.

Sljedeći, jedan od zadnjih ljetnih crkvenih praznika s prigodnim liturgijama i bogosluženjima bit će održan 21. septembra na praznik Male Gospojine. Za karlovačko područje glavna svečanost će se održati u hramu u Gornjoj Trebinji.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više