Novosti

Kronika

Прoслaвљeнa Вeликa Гoспojинa

Свeчaнo у прaвoслaвним хрaмoвимa и oкo њих: вaжaн прaвoслaвни прaзник oбиљeжeн je нa Koрдуну, у Бaрaњи и другдje пo Хрвaтскoj

Large studenac velika gospojina 2022

Slavlje na baranjskom Studencu

Već po ustaljenoj tradiciji, Uspenje Majke Bogorodice ili Velika Gospojina, i ove je godine obilježen na području Gornjekarlovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve. Služene su svečane liturgije i večernja bogosluženja, počevši od sabornog hrama Svetog Nikole u Karlovcu. Vjernici su se okupili kod crkava na Kordunu, u Poloju i Utinji gdje je bogosluženje predvodio karlovački paroh Radoslav Anđelić.

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice svečano je proslavljen i u manastiru Gomirje. U nedelju 11. po Duhovima kada se molitveno proslavlja Uspenje Presvete Bogorodice, episkop gornjokarlovački Gerasim služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gomirje U porti manastira upriličeno je posluženje za sve vjernike, a u nastavku je održan kulturno-umjetnički program.

Nekoliko dana prije proslave Velike Gospojine potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Anja Šimpraga u utorak 23. avgusta, posjetila je Gornjekarlovačku eparhiju Srpske pravoslavne crkve.

Tom prilikom je, kako javlja eparhijski internetski portal, obišla Saborni hram Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu te zgradu Eparhijskog dvora i parohijskog doma u Radićevoj ulici, koja je u izuzetno lošem sranju zbog miniranja tokom devedesetih. Razgovarala je sa sveštenstvom, upoznala se sa trenutnom situacijom na području Karlovca i Eparhije gornjokarlovačke, kao i sa budućim projektima koji imaju za cilj unapređenje duhovnog i kulturnog života.

Na pravoslavnom svetištu Studenac, koje se nalazi u baranjskom mestu Branjina, 27. avgusta služena je svečana liturgija uoči velikog hrišćanskog praznika Uspenje Presvete Bogorodice. Pred oko 140 vernika, koji su se okupili oko krsta i oltara, svečanu liturgiju predvodio je belomanastirski paroh Dragan Vukadinović. Uz brojne vernike praznik Velika Gospojina proslavili su i zvaničnici baranjske srpske zajednice i Osječko-baranjske županije, Nakon bogosluženja upriličeno je posluženje za sve prisutne.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više