Novosti

Politika

Tribina: Sjećanja djece logoraša i projekcija filma ‘Zaveštanje’

Projekcija dokumentarnog filma režisera Ivana Jovića i tribina pod nazivom ‘Istina o ustaškim logorima u NDH ispričana kroz sjećanja djece logoraša’ bit će održana u utorak, 12. novembra, u 18 sati, na prvom katu Privrednikovog doma u Zagrebu

2207rxtkkygw1z85h6sz0api5d4

Projekcija filma ‘Zaveštanje’ i tribina pod nazivom ‘Istina o ustaškim logorima u NDH ispričana kroz sjećanja djece logoraša’, u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, bit će održana u utorak, 12. novembra, u 18 sati, na prvom katu Privrednikovog doma (Preradovićeva 18, Zagreb).

Dokumentarno-igrani film ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ privukao je veliku pažnju prikazujući se po Hrvatskoj. U vrijeme snažnog revizionističkog vala kojim se pokušavaju poništiti patnje Srba, Židova, Roma, Hrvata antifašista te pripadnika drugih naroda koji su prošli kroz koncentracijski logor Jasenovac ili su u njemu stradali, kao i patnje hiljada malih logoraša dječjih logora u Sisku i Jastrebarskom, te ostalih logora u NDH, režiserka Dana Budisavljević, s ovim je filmom osvojila nagradu za režiju na 66. filmskom festivalu u Puli.

Za dokumentarni film ‘Zaveštanje’ u Hrvatskoj i Srbiji je čulo malo ljudi. Ovaj film je plod višegodišnjeg truda i odricanja režisera Ivana Jovića i njegove supruge Monje, porijeklom Siščanke te njihovih suradnika. Oni su nekoliko godina snimali svjedočanstva djece logoraša i iz 500 sati snimljenih materijala napravili film nakon kojeg se moguće zastidjeti atmosfere u Hrvatskoj i ljudi koji negiraju ustaške zločine, a pritom mučilišta i stratišta proglašavaju odmaralištima, a ustaše spasiocima srpske djece.

Na novoj tribini u Privredniku, nakon projekcija filma ‘Zaveštanje’, novinar Saša Kosanović razgovarat će s Anom Požar, bivšom logorašicom i direktoricom JUSP-a Jasenovac ,od 1980. do 1990. godine, te s Milanom Radanovićem, povjesničarom iz Arhiva Srba u Hrvatskoj.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više