Novosti

Društvo

Izložba posvećena jasenovačkim zatvorenicima

U četvrtak se u Muzeju Grada Zagreba otvara izložba "Objektiv NDH: opasni i nepoćudni po javni red i sigurnost" s policijskim kartonima zatočenika koje su ustaše deportirale u Jasenovac

Large jasenovc

Izložba "Objektiv NDH: opasni i nepoćudni po javni red i sigurnost" otvara se u Muzeju Grada Zagreba u četvrtak 18. maja, u 18 sati. Izložbu je pripremio Odjel za kulturu SNV-a zajedno s JUSP Jasenovac.

Izložbom se posebna pažnja posvećuje policijskim kartonima onih uhapšenika čije je zatočeništvo, uz neizostavna poniženja i mučenja, počinjalo fotografiranjem i policijskim ispitivanjem. Potom se nastavljalo deportacijom te na kraju završavalo logorom Jasenovac u kojem je organizirani sadizam premašio dotadašnja iskustva ljudskog stradanja u ratnim vihorima.

Radi se o onim jasenovačkim logorašima i logorašicama, koji su u logor dospjevali s ustaškim uputnicama i odlukama o kaznama različitog trajanja. U nemalom broju riječ je o osobama hrvatske nacionalnosti budući da su žrtve rasnih zakona u logorske kapacitete NDH dospijevale kolektivnim deportacijama.

Kako ističu organizatori, izložba koristi policijske kartone kao arhivsko sredstvo učenja, ali i sjećanja. Time nekadašnji mehanizam dehumaniziranja "opasnih i nepoćudnih", otvara mogućnost susreta s ljudskim licima čiji su pogledi u objektiv sasvim sigurno označavali kraj života kakvog su do tada poznavali. Podaci iz kartona omogućuju rekonstruiranje dijelova njihovih života, njihovih socijalnoekonomskih (ne)prilika, izgleda za preživljavanje, neprestane agonije i straha.

Izložba ostaje otvorena do 11. juna. Do tada u Muzeju grada Zagreba možete pogledati u lica žena i muškaraca, seljaka, domaćica, obrtnika, radnika, političara, sindikalista, komunista, liječnika, učitelja, umjetnika, sveštenika, mladih i starih. Neka od njih su zahvaljujući svom političkom radu i antifašističkoj borbi već dugo poznata historiografiji, a neka su javnosti nepoznata - izložba komemorira i one koji su do sada ostajali zapamćeni isključivo u sjećanjima svojih bližnjih i svojih zajednica. Izložbu je podržao Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Ministarstvo kulture RH.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više