Novosti

Politika

Tribina: Tvornice straha - difamacija kao politička praksa

Documenta organizira javnu tribinu o problemu blaćenja neistomišljenika i verbalnog nasilja u javnom prostoru, u srijedu, 5. prosinca, u 20 sati, u kinu Europa u Zagrebu na kojoj će gostovati Nina Čolović iz SNV-a, aktivistkinja Vesna Kesić, Martin Previšić s Filozofskog fakulteta, Marko Stričević s HRT-a i Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

L1ni5qqagio0mvdfkg12ksct4pt

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, u sklopu 16. Human Rights Film Festivala, organizira javnu tribinu pod nazivom ‘Tvornice straha – difamacija kao politička praksa’, u srijedu, 5. prosinca, u kinu Europa (dvorana Müller), Varšavska 3 u Zagrebu, s početkom u 20 sati.

Na tribini posvećenoj problemu blaćenja neistomišljenika i verbalnog nasilja u javnom prostoru govorit će Nina Čolović iz Srpskog narodnog vijeća, publicistkinja i aktivistkinja Vesna Kesić, dr. Martin Previšić s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Marko Stričević s Hrvatske radiotelevizije i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko, a moderirat će je dr. Boris Stamenić, koordinator programskog područja ‘Kultura sjećanja’ u Documenti.

S obzirom da je suvremena javna komunikacija u Hrvatskoj i svijetu snažno obilježena difamacijom odnosno blaćenjem neistomišljenika, a plasiranje izmišljenih priča ili pikanterija iz privatnog života s ciljem narušavanja ugleda osobe ili omalovažavanja cijelih društvenih skupina posebno rašireno u virtualnom prostoru, kroz ovu tribinu želja je publici približiti fenomen difamacije iz tri različite (vremenske) perspektive. Uvodno, obradit će se pitanje usporedivosti suvremenog fenomena difamacije s ranijim razdobljima povijesti, odnosno pitanjem što difamaciju danas, gledanu kao političku praksu, razlikuje od politički motiviranog blaćenja u prijašnjim epohama. Također, bit će riječi i o posljedicama difamacije na komunikacijsku i političku kulturu odnosno na društvo u cjelini te će se otvoriti pitanje kako se boriti protiv difamacije s ciljem izgradnje boljeg i humanijeg društva.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više