Novosti

Politika

Trnjanski kresovi i po kiši izgorjeli

Paljenje pet kresova uz intenzivno bubnjanje Drum ‘n’ bijesa gledalo je više hiljada prisutnih, nešto manje nego ranijih godina, ali više nego što se zbog vremena očekivalo

Iako su meteorolozi za subotu, 4. maja, najavljivali obilje kiše, vrijeme se ipak smilovalo učesnicima Trnjanskih kresova održanih na Savskom nasipu, blizu lokacije gdje su partizani 8. maja 1945. ušli u Zagreb, označavajući time kraj vladavine okupatora i ustaša.

Organizatorima, Mreži antifašistkinja Zagreba (MAZ), priključilo se još 20-ak nevladinih organizacija, uključujući tu i Are you Syrious, fAKTIV, Zagreb pride te Srpsko narodno vijeće koje se predstavilo Novostima i najavom za antifašistički kamp u Srbu.

Iako su se zbog moguće kiše brojne radionice, umjesto na livadi pred klubom Močvara, održavale u natkrivenom prostoru ovog kluba, vrijeme je ipak dozvolilo se nešto od programa izvede na otvorenom, uključujući tu i paljenje pet kresova na obali čime je simbolizirano pet uspješno održanih kresova. Samo paljenje uz intenzivno bubnjanje Drum ‘n’ bijesa gledalo je više hiljada prisutnih, nešto manje nego ranijih godina, ali i više nego što je zbog vremena očekivano.

Paljenju kresova prethodile su radionice i aktivističke akcije: skupljali su se potpisi za evropsku inicijativu za jeftinije stanovanje, kao i protiv produženja granice za penziju na 67 godina, prodavane su majice s prigodnim natpisima, slušale se etno svirka i pjesma….

- Tema naše ovogodišnje radionice je izrada golubova mira koji će nakon akcije Besmrtni partizanski odred biti pušteni u nebo, rekla je za Novosti Aleksandra Želez iz Russotrudničestva, organizacije koja okuplja pripadnike ruske zajednice u Hrvatskoj, pozivajući prisutne da svojim dolaskom ove godine omoguće još veću brojnost učesnika akcije.

Na susjednom prostoru, najmlađi su u organizaciji MAZ-a izrađivali finske ukrase himmelije od reciklirajućeg materijala, dok je jedna iranska umjetnica zainteresiranima iscrtavala tetovaže kanom. U multikulturalnu atmosferu dobro se uklopio i grah kojeg su MAZ-ovci skuhali u klasičnoj i vege verziji, za koji su posjetioci pokazali veliki interes.

Za mnoge bitan dio programa, čitanje borbene poezije i nastupi više zborova, održano je u pripremljenom velikom šatoru koji je bio ispunjen do posljednjeg mjesta, kako djecom, tako i starijima. U suradnji s pjesničkom manifestacijom Goranovo proljeće, poeziju Ivana Gorana Kovačića, između ostalih, čitali su Vilim Matula, Milivoj Beader i Ivana Bodrožić, a nakon njih nastupili su zborovi.

Led je probio Partizanski zbor koji je pod vodstvom Salomona Jazbeca izveo nekoliko revolucionarnih pjesama i jednu posvećenu Titu čija je godišnjica smrti (4. maj 1980.) pala baš u subotu.

– Tu pjesmu koja je vrlo kritična prema onom što se dešavalo 90-ih i protagonistima tih dešavanja napisao je naš član Nikola Arsenić prije nekoliko godina, a ovo je njena prva javna izvedba, rekao je publici Jazbec.

Zbor Domaćigosti, dobrim dijelom sastavljen od izbjeglica iz drugih zemalja, za svoje pjesme dobio je aplauz, kao i Le Zbor koji se držao revolucionarno-feminističkog repertoara, da bi sve začinio ZborXop pod vodstvom Jovane Lukić koji djeluje pri zagrebačkom pododboru ‘Prosvjete’.

U publici je bio i bivši partizan i aktivist SABA RH Šime Mudrovčić koji je rekao da je velika delegacija tog dana bila na komemoraciji Titu u Kumrovcu.

– Drago mi je da je i na ovim kresovima velik broj ljudi, pogotovo mladih jer me to podsjeća na one predratne Kresova koji su sticajem okolnosti bili posjećeniji - rekao nam je Šime.

Među okupljenima bili su vidljivi članovi Radničke fronte koji su učestvovali u organizaciji i brojnim aktivnostima, SRP-a, Nove Ljevice, Možemo! i drugih lijevih snaga, a dobro je primljen i dolazak Milorada Pupovca iz SDSS-a. Na Kresove su navratili i neki kandidati SDP-a – Ranko Ostojić i Gordan Maras.

Nakon završetka programa i laganog sagorijevanja krijesova, prisutni su se preselili u klub Močvara na jubilarni 10. Antifa night gdje su nastupili angažirani domaći antifašistički bendovi i veliki punk bend Los Fastidios iz Italije.

Podsjetimo, manifestacijom Trnjanski kresovi koja je prije rata bila značajan kulturni događaj

i dio šire proslave Dana oslobođenja Zagreba, od 1977. obilježavao se ulazak dijela partizanskih jedinica partizana u grad skelom preko Save, dok su druge u grad ulazile preko tadašnjih neoštećenih mostova.

Nakon 1990. održavanje te manifestacije je prekinuto u sklopu obračuna tadašnjih vlasti s antifašizmom. MAZ je prije pet godina obnovio tu manifestaciju koja svake godine bilježi veliku posjećenost.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više