Novosti

Politika

Trnjanski kresovi: ‘Zajedničko ne falsificiranju hrvatske i jugoslavenske antifašističke prošlosti’

Na savskom nasipu kod Mosta slobode, ove subote 6. svibnja, po treći put otkako je obnovljena tradicija obilježavanja Dana oslobođenja Zagreba, uz cjelodnevni i noćni program, gorjet će vatre otpora protiv fašizma

Mumo4wio5s963g9bs25ujg0qce8

Trnjanski kresovi gorjet će ove subote, 6. svibnja na savskom nasipu kod Mosta slobode, i to po treći put otkako je 2015. obnovljena narodna tradicija obilježavanja i slavljenja Dana oslobođenja grada Zagreba, 8. svibnja 1945. godine, od nacifašističkog okupatora i kvislinške ustaške vlasti tokom Drugog svjetskog rata.

‘Na mjestu gdje su partizanske snage ušle u Zagreb prije 72 godina zajedno ćemo ponovno reći odlučno NE falsificiranju hrvatske i jugoslavenske antifašističke prošlosti, izjednačavanju komunizma i samoupravnog socijalizma s nacizmom i fašizmom te ćemo se suprotstaviti reafirmaciji ustaštva nauštrb pobjedničkog partizanskog pokreta i Narodnooslobodilačke borbe, koji su Hrvatskoj stvorili autentično mjesto na svijetloj strani suvremene civilizacije. Naša motivacija za obnovu tradicije Trnjanskih kresova sve je veća, dok je razloga za borbu nažalost sve više - postrojavanja crnokošuljaša, medijski napadi na kritičku misao i fizički na one koji su drugačiji, obrušavanja na (nezavisne) medije i kulturne institucije te svakodnevne prijetnje svim pravima stečenima upravo antifašističkom borbom i socijalističkom revolucijom, od seksualnih i reproduktivnih prava žena, preko prava na rad, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu do prava na stambeno zbrinjavanje - i oni zahtijevaju naš otpor i neprekidnu borbu!’, najavljuju organizatori, Mreža Antifašistkinja Zagreba i poručuju:

‘Antifašizam koji danas želimo živjeti podrazumijeva dosljednu borbu za političku, društvenu i ekonomsku ravnopravnost te solidarnost sa svim manjinskim i ugroženim socijalnim grupama. Naše zajedništvo nije samo prva, već i posljednja linija obrane svega što je dosad izboreno, no i temelj onoga što će tek doći! Tako ćemo i ove godine simboličnom gestom odati počast borbi kojoj dugujemo mnogo, ali najviše da je nastavimo.’

Još povodom 70. obljetnice oslobođenja Zagreba oživljena je proslava Trnjanski kresovi, koja se tradicionalno održavala tokom 80-ih godina prošlog stoljeća. Nakon njihove obnove upaljen je jedan krijes, iduće 2016. godine zasjala su već dva, a ove godine njihov broj ponovno će se povećati, kao i dnevni sadržaji na tom dijelu nasipa, dok će burni biti i večernji i noćni glazbeni program na Trnjanskom nasipu i u klubu Močvara, pod nazivom ‘8. Antifa Night’.

Cijeli program ovogodišnjih Trnjanskih kresova možete pročitati ovdje ★ 

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više