Novosti

Kronika

Turistički klaster

LAG Lika objedinjuje ponudu svoga područja: Sve ličke turističke agencije pozvane su da se uključe u zajednički nastup novoosnovanog ‘Klaster Lika Destination’

Wfj5dyeaqx2yq5iew6pba03hiec

Plitvička jezera su zamašnjak ličkog turizma  (foto Borna Filić/PIXSELL)

Nakon sjednice upravnog odbora i skupštine LAG-a ‘Lika’, održanih polovicom veljače te usvojenog plana aktivnosti, u Gospiću je osnovan prvi turistički klaster u Lici pod nazivom ‘Klaster Lika Destination’. Radi se o projektu od velikog značaja za cjelokupni turistički razvoj Ličko-senjske županije, a ujedno ovo je prvi turistički klaster u Lici. Nakon prvih konzultacija oko pokretanja ovog projekta bilo je i prijedloga o formiranju nove turističke agencije, ali se nakon dužih analiza od prvobitne ideje odustalo te su sve postojeće turističke agencije pozvane da se uključe u zajednički klaster.

Kroz dobro poznati petogodišnji projekt ‘Integra Lika 2020’, LAG već godinu i pol provodi proces brendiranja Like i primorja kao jedinstvene turističke destinacije. U tu svrhu je razvio regionalnu oznaku kvalitete imenom ‘Lika Quality’ s kojom će uskoro izaći u javnost. Za ovu oznaku moći će se natjecati svi lokalni proizvođači visokokvalitetnih proizvoda hrane i pića. Oznaku ‘Lika Quality LAG zaštitio je u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo kao jamstveni žig. Svi restorani koji u svojoj ponudi budu imali hranu kupljenu od lokalnih proizvođača, s oznakom ‘Lika Quality’, moći će također koristiti taj znak.

Ovim projektom, lokalno proizvedena hrana ulazi u kategoriju tzv. premium proizvoda i izravno se potiče njena zastupljenost na tržištu te u lokalnim restoranima. Time će se konačno nagraditi kvalitetni lokalni proizvođači, osigurat će im se tržište, a Lika biti brendirana kao izvrsna gastro-destinacija. Cijeli proces brendiranja svesrdno su dočekali i podržali predstavnici turističkih agencija s područja Like i primorja koji su članovi Klastera, koji je otvoren za suradnju sa cijelim turističkim sektorom.

Od turizma u Lici živi značajan broj stanovnika, ali prema svim procjenama, taj broj ljudi biti značajno veći, a turistička ponuda neusporedivo bolja. Prvi sinonim za turizam u Lici je Nacionalni park Plitvička jezera gdje je turizam razvijen samo u užoj jezgri, a stvaranje klastera u turizmu je projekt koji ima za cilj stvaranje turističkih kapaciteta i destinacija na puno većem području Like.

Odmah nakon ovih aktivnosti krenulo se i korak dalje. Nacionalni park Plitvička jezera je na mnogim međunarodnim sajmovima počeo reklamirati cijelu regiju Like, pa samim tim već ove godine očekuju se puno bolji rezultati od turizma u Lici.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više