Novosti

Društvo

Tuži bližnjega svoga

Bivši ministar Tomislav Tolušić tužio je lokalni virovitički portal zato što je prenio tekst o njemu s portala Telegram koji pak – nije tužio

Sxyoghbstspmgazhudecpnvgyd6

Tomislav Tolušić (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Vijest da je neki političar tužio medij ili novinare i nije neka vijest. Tužbe se podnose gotovo svakodnevno i postale su uobičajen način pritiska na slobodu novinarstva. Ovaj je slučaj, međutim, drukčiji. Bivši potpredsjednik Vlade, ministar poljoprivrede i župan Virovitičko-podravski Tomislav Tolušić, trenutno na poziciji saborskog zastupnika HDZ-a, tužio je mediji koji je prenio tekst s drugog medija koji Tolušić nije tužio.

Da pojasnimo: lokalni portal Virovitica.net prenio je tekst Drage Hedla s portala Telegram pod naslovom ‘Senzacije s Tolušićem ne staju: čovjek je dobio kredit od 80.000 eura tako što je pod hipoteku stavio vrt od 18.000’, u kojem se problematizira Tolušićev kredit od Splitske banke koji ima daleko veću vrijednost od založene hipoteke. S obzirom na to da je bivši ministar iz Virovitice, lokalni portal prenio je tekst bez uredničkih intervencija i obrada, smatrajući da se radi o temi koja će zanimati njihove čitaoce. No Tolušić je tužio njih, ali ne i Telegram. Od izdavača Virovitica.neta sudskim putem traži odštetu od 20.000 kuna i plaćanje troškova, sve uvećano za kamate. U tužbi se navodi da su informacije objavljene u članku netočne i neosnovane, čime su Tolušiću teško i trajno povrijeđeni dostojanstvo, ugled i čast; da se pokušava nametnuti dojam kako on svojim utjecajem i položajem pod povoljnijim uvjetima nego drugi građani može dobiti kredit; da je riječ o konfabulacijama pri čemu se u pogledu nekih činjenica svjesno izvlači maliciozan i neistinit zaključak koji ga prikazuje kao osobu sklonu zlouporabi prava; da je zbog toga trpio i nadalje trpi duševne boli vezane uz neugodnosti u osobnom i poslovnom životu; da mu je nanesena velika šteta i da je imao zdravstvenih tegoba.

- Navode iz prenijetog članka nismo provjeravali jer je riječ o relevantnom i vjerodostojnom mediju, uglednog autora i međunarodno nagrađivanog upravo za istraživačko novinarstvo. To što bivši ministar nije tužio izvor članka, čitani i utjecajni portal, nego izdavača malog, lokalnog i neprofitnog medija od kojeg potražuje najmanje 20 tisuća kuna, što je naš godišnji proračun, ocjenjujem kao pritisak na slobodu novinarstva i pokušaj da nas se ugasi. Želi nas zapravo zaplašiti, ušutkati i spriječiti daljnji rad na istraživanju priča vezanih uz kriminal, nepotizam, zlouporabe i javašluk u našoj sredini, od kojih su trenutno najveće nerazjašnjena smrt mladog gradskog pročelnika za financije i krađa 17,2 milijuna kuna iz lokalnog proračuna - kaže direktor i glavni urednik Virovitica.neta Goran Gazdek, također suradnik Novosti.

Tolušićev politički uspon bio je strelovit. S nepunih 30 godina, 2008. postao je virovitičko-podravski župan i na toj se funkciji zadržao sve do 2016., kada postaje ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije kod kratkotrajnog premijera Tihomira Oreškovića, u timu Andreja Plenkovića postao je pak ministar poljoprivrede, a dvije godine kasnije i potpredsjednik Vlade, da bi na ljeto u velikoj rekonstrukciji, zajedno s Gabrijelom Žalac i Nadom Murganić, ostao bez ministarskog mjesta.

Kao jedan od razloga za smjenu s funkcije navodili su se upravo tekstovi Drage Hedla na portalu Telegramu o Tolušićevom navodnom pogodovanju određenim poduzetnicima u virovitičkom kraju. Za sporne poslove, pisali su mediji, interesira se i USKOK, a Tolušićevom imovinom bavi se i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je u studenome prošle godine najavilo da će istražiti nesklad između prijavljene imovine u imovinskoj kartici i stvarnog stanja. Tolušić je član HDZ-a od svoje 18. godine.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više