Novosti

Politika

Tolušić priveden zbog natječaja u vinskom sektoru

Ured europskog tužioca potvrdio je da su u Hrvatskoj uhićene dvije osobe zbog sumnje na subvencijske prevare i zloupotrebu položaja i ovlasti, vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru

Large tolusic

Istražitelji odvode Tomislava Tolušića iz vinarije Apolitico (foto Dubravka Petric/PIXSELL)

Nakon informacije da je interventna policija u upala u kuću bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića u Virovitici, Ured europskog tužioca potvrdio je da su u Hrvatskoj uhićene dvije osobe zbog sumnje na subvencijske prevare i zloupotrebu položaja i ovlasti, vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, provodi hitne dokazne radnje, izvijestili su na svojoj internetskoj stranici, ne navodeći identitete uhićenih.

"Navedene radnje odnose se na dvije osobe zbog sumnje na počinjenje subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru, koje je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta je dva natječaja sufinancirala Europska unija", prenosi Hina.

EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti, navode u priopćenju.

Policijski istražitelji u kuću bivšeg HDZ-ova ministra Tomislava Tolušića u Virovitici došli su u četvrtak ujutro, neslužbeno zbog poticaja koje je dobio za svoju vinariju otvorenu nakon odlaska s ministarske dužnosti.

Tolušić je obuhvaćen i istragom o dodjeli poticaja pokrenutoj nakon uhićenja ministra Darka Horvata. U toj je istrazi suosumnjičen i bivši potpredsjednik vlade Boris Milošević koji je danas ispitan u Uskoku.

Uz bivšeg ministra Tomislava Tolušića uhićen je još jedan zaposlenik tijela državne uprave, doznaje Hina u policiji koja nije otkrila identitete uhićenih. Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su dvije osobe s područja Policijske uprave virovitičko-podravske, jedan bivši državni dužnosnik i jedan zaposlenik tijela državne uprave, izvijestila je policija.

U priopćenju su potvrdili i da po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u subvencijsku prijevaru, zlouporabu položaja i poticanje na to nedjelo.

"U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja", navode u priopćenju.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je u četvrtak da je par puta razgovarala s Tolušićem, ali nijednom nakon što mu je odbijeno financiranje projekta sadnje vinograda iz programa ruralnog razvoja.

Kratko je proučila da ne želi komentirati istrage u tijeku.

"Koliko sam primijetila, spominju se dva natječaja. U prvom je slučaju riječ o natječaju iz tzv.,'vinske omotnice' na kojem je prihvaćen projekt financiranja vinarije, a u drugom slučaju radi se o natječaju za sadnju vinograda koji se financira iz programa ruralnog razvoja, ali tamo nije prošao", izjavila je ministrica.

Vučković je dodala da se OPG bivšeg ministra javio ukupno na četiri natječaja od koja su mu dva prihvaćena i na kojima je ukupno dobio 2,5 milijuna kuna.

Na pitanje je li doživjela bilo kakve oblike pritiska od strane bivšeg ministra, odgovorila je da nije imala kontakt nakon donošenja odluke o odbijanju projekta na natječaju iz programa ruralnog razvoja.

"Mi svi možemo nešto osjetiti kao pritisak ili ne. Moje je, ako mi se učini da nešto nije pravilno, da kontaktiram službena tijela, počevši od onih u Ministarstvu poljoprivrede”, kazala je.

Ministarstvo upravlja velikom sredstvima, fondovima i potporama različitih vrsta svake godine, rekla je Vučković, stoga je često podložno raznim upitima.

„Ono što mi možemo jest svojim radnjama dokazivati da se sustav unapređuje, da se radi ispravno i da su svi jednaki pred zakonom”, istaknula je.

Ministar prometa Oleg Butković odgovorio je da poštuje presumpciju nevinosti.

"Svaki čovjek ima pravo na obranu, pa tako i on pravo nešto reći o tome za što ga se tereti. Nije mi drago to čuti, proveo sam s njim neko vrijem u stranci i Vladi", rekao je.

Europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić tvrdi kako je Tomislav Tolušić uhićen temeljem njegove prijave Europskom uredu javnog tužitelja u Luxemburgu, zbog subvencijske prevare i zlouporabe položaja vezano uz natječaje u vinskom sektoru.

"Počelo jest, a bitnije je kada će i kako završiti", rekao je Sinčić, predsjednik stranke Ključ Hrvatske, ranijeg naziva Živi zid.

Drago mu je, kaže, da se to dogodilo i pokrenulo šest mjeseci od njegove prijave za "vinsku omotnicu". "No tako dugo dok se ne završi uz primjerenu kaznu i to brzo, u par godina, a ne 20 kao u primjeri Ivo Sanader, nećemo još moći reći da institucije funkcioniraju", rekao je Sinčić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više