>

novosti logo

U crkvi svetog Marka održana misa za ustaške časnike

Između Sabora, Vlade i Ustavnog suda u utorak je služena misa zadušnica za 35 ustaških časnika koji su uhvaćeni pri pokušaju bijega na Bleiburgu i kasnije osuđeni

Nakon što je prošlih godina služena sveta misa zadušnica za 35 ustaških časnika u isusovačkoj Bazilici srca Isusova u Zagrebu, gdje se i inače održavaju mise u spomen ustaškim dužnosnicima uključujući poglavnika Antu Pavelića, ove godine u tu svrhu poslužila je jedna od najstarijih građevina u Zagrebu - Crkva svetog Marka na Gornjem gradu, smještena između zgrada Vlade, Hrvatskog sabora i Ustavnog suda.

‘Bolno sjećanje za 35 hrvatskih mučenika, visokih časnika, generala i pukovnika Hrvatske vojske NDH’, kako je najavljeno, održano je u utorak, u 19 sati, na 74. obljetnicu strijeljanja 18 generala koji su šest dana ranije osuđeni na smrt na suđenju u Beogradu. Uhapšeni su 7. srpnja 1945. na Bleiburgu otkud su otpremljeni u zatvor na zagrebačkoj Novoj Vesi i kasnije u Beograd. Ostali uhvaćeni osuđeni su na zatvorske kazne.

Misa ustaškim časnicima - održana na Trgu svetog Marka gdje se nalaze najviše institucije zakonodavne, izvršne i pravosudne vlasti Republike Hrvatske - najavljena je na nekoliko desničarskih portala uz apel počasne predsjednice Hrvatskog pokreta za život i obitelj i predsjedništva Hrvatskoga žrtvoslovnoga društva Ružice Ćavar koja je pozvala sve hrvatske domoljube, kao i ‘sve Hrvate Domovine i svijeta’ da se pridruže svetim misama zadušnicama hrvatskim mučenicima.

Među osuđenim časnicima, pisao je prije nekoliko godina Antifašistički vjesnik, koje se ovdje naziva ‘hrvatskim mučenicima’, nalaze se i ljudi poput ustaškog generala Antuna Nardellija, koji je, zapovijedajući ustaškim snagama u napadu na istočnu Bosnu, naredio: ‘Sve što hoda na dvije noge - ubijte, a sve što hoda na četiri noge - dovedite.’ Trojac Josip ŠolcArtur Gustović i Mirko Gregorić odgovoran je za pokolje na Kozari, baš kao i general Tomislav Sertić, koji je vodio Prvu ličku ustašku bojnu, pa mu je narod za ‘pohvalu’ spjevao: ‘Sertiću, Sertiću, prokleto ti mlijeko, što si pokla’ malo i veliko.’

Misu je prije tri godina naručio, kako je sam kazao, ustaša iz tzv. Željezničke bojne i kasniji križar Vinko - Vice Ostojić iz Bijakovića kraj Međugorja, koji je htio odati počast suborcima i zatražiti da se njihove kosti vrate u Hrvatsku. Tada mu je punu podršku dao saborski zastupnik Željko Glasnović. Služio je vojni kapelan iz Đakova pater Drago Majić izgovarajući pritom rečenice poput ovih: ‘Ne treba se stidjeti i sramiti 10. travnja, jer jedno je država, svetinja, a drugo je vlada’; ‘Šteta što se NDH nije oslobodila nekih štetnih utjecaja nacizma, rasnih zakona, odnosa prema Židovima i drugima’; ‘Nismo fašisti nikad bili, iako nam to nameću do dana današnjeg, ali smo se morali osloboditi od velikosrpske dominacije, da dišemo punim plućima’ i sličnih.

Pokušali smo doći do informacija kako je misa protekla ove godine, ali se u petak na telefon župnog ureda nitko nije javljao.

1/1