Novosti

Kronika

U Daruvaru otvoren Srpski kulturni centar ‘Isidor Dobrović’

Nakon dugogodišnjeg čekanja daruvarski Srbi dobili su prostor od 140 kvadratnih metara u kojem će biti knjižnica s oko 4.000 knjiga, ured i prostor za okupljanje pedesetak ljudi te pravnica za pravne savjete zaposlena preko SNV-a

U Daruvaru je u četvrtak, 12. marta, otvoren Srpski kulturni centar (SKC) ‘Isidor Dobrović’ čime je srpska zajednica u tom dijelu Hrvatske dobila prikladan prostor za realizaciju svojih aktivnosti na jednom mjestu u potkrovlju zgrade u samom centru Daruvara.

Program, koji je vodila predsjednica VSNM-a Daruvar Nikolina Glodić, započeo je nastupom dječje sekcije daruvarskog pododbora ‘Prosvjet‘ čiji su se članovi predstavili prigodnim recitacijama. Nikolina Glodić okupljenima je govorila o životu, djelu i ostavštini velikog srpskog dobrotvora i jednog od osnivača Srpske banke i ‘Privrednika‘ Isidora Dobrovića, kao i dinamici uređenja ovog centra.

Prisutnima su se obratili i gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček, saborski zastupnik Vladimir Bilek, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, a posebno emotivno govorio je dugogodišnji predsjednik i jedan od osnivača VSNM-a Daruvar Branko Kovačić.

Nakon otvorenja pitali smo zamjenika župana iz redova srpske zajednice Sašu Lukića o značenju ovog događaja.

- Nakon dugogodišnjeg čekanja i čestih seljenja srpskih institucija, Srbi, ali i ostali građani Daruvara i četiri okolne općine, dobili su prostor od oko 140 kvadratnih metara koji mogu zvati svojim. Prostor se sastoji od knjižnice s oko 4.000 knjiga, ureda i prostora za okupljanja koji je predviđen za 50 ljudi, čemu smo prilagodili i inventar koji su već koristila djeca iz daruvarskog pododbora za svoje radionice. U ovom prostoru je i pravnica koja daje pravne savjete, zaposlena preko SNV-a. Mnogo znači da je prostor u samom gradu i da će ga koristiti srpske institucije, prije svega VSNM i pododbor ‘Prosvjete‘ - rekao je Lukić, ističući da bi do kraja godine trebali dobiti i dodatnih 70 kvadrata u kojima sada djeluje aeroklub koji bi se trebao iseliti.

Prostor je u vlasništvu Grada, ali se najam ‘prebija‘ s ulaganjima koja su iznosila preko 400.000 kuna, od kojih je pola osigurao SNV preko kapitalnih investicija, a po četvrtinu Grad Daruvar i Županija. Formalno je ugovor potpisan na 99 godina, tako da Vijeće i ‘Prosvjeta‘ mogu mirno djelovati, rekao je Lukić.

Naglasio je i da je ovo drugi srpski centar u županiji: SKC ‘Pavle Solarić‘ u Bjelovaru već djeluje, a radi se i na projektu uređenju prostora za potrebe srpske zajednice i u Garešnici. Tako će Srbi u gradskim sredinama u županiji imati svoje kulturne centre koji će biti otvoreni i za ostale građane.

Zgrada u kojoj se nalazi SKC bila je u vlasništvu Isidora Dobrovića koji ju je zajedno sa suprugom Hristinom poklonio Srpskoj omladini početkom 20. vijeka, a nakon Drugog svjetskog rata vlasništvo nad njome preuzima SKD ‘Prosvjeta‘ u Daruvaru, rekao nam je predsjednik županijskog VSNM-a Darko Karanović.

Nažalost, 70-tih godina prošlog vijeka tadašnje vlasti u Daruvaru zgradu vlasnički prenose na grad. ‘Prosvjeta‘ 90-tih nije uspjela vlasnički vratiti zgradu u svoje okrilje, ali je Daruvar ugovorom o najmu osigurao srpskoj zajednici prostor za rad. Ili, kako je rekao Branko Kovačić, Srbima zgrada nije vraćena, ali su se Srbi vratili u svoju zgradu.

Prije otvorenja SKC-a održana je i konstituirajuća sjednica Koordinacije vijeća i predstavnika županije koju čine četiri vijeća i jedan predstavnik. Ovo je već treći saziv u kojem djeluje Koordinacija, a funkcije predsjednika i zamjenika su rotirajuće. Za predsjednika u ovom saziv izabran je Damir Malina iz Vijeća češke nacionalne manjine, a zamjenika romski predstavnik Goran Đurđević. – Već za sedmicu-dvije održat će se i radne sjednica Koordinacije na kojoj će se razmotriti prioriteti vezani uz njeno djelovanje, rekao nam je Lukić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više