Novosti

Kronika

Сaкривajу нeзнaњe нaциoнaлизмoм

Нa Спaсoвдaн прoслaвљeнa 13. oбљeтницa рaдa ВСНM-a Дaрувaрa: Прeдсjeдник Виjeћa Нeнaд Ширoњa oштрo je гoвoриo o aктуaлнoj пoлитичкoj ситуaциjи

Ba3awd1zelf83h58e5py1ec37xl

Nenad Šironja 

Na 13. Spasovdanskim susretima, ujedno i proslavi Dana Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Daruvara, okupili su se brojni uzvanici, gosti i prijatelji te oni koji podržavaju i prate rad srpske zajednice u Daruvaru. Predsjednik Vijeća Nenad Šironja se u svom osvrtu nije nimalo trudio ‘uljepšati’ situaciju u kojoj se nalazimo otkako je, kako on kaže, nakon posljednjih predsjedničkih i parlamentarnih izbora, na vlast došla najkonzervativnija struja od stjecanja hrvatske samostalnosti.

- Domoljubna koalicija, kako bi sakrila svoje neznanje i svoju odgovornost za katastrofalno stanje, uhvatila se onog najgoreg iz prošlosti. Pokušaj mobilizacije ljudi na nacionalnoj osnovi i izmišljanje unutrašnjeg neprijatelja, u čemu im je srpska nacionalna manjina prva i najvažnija mušterija, uz naravno komuniste, jugonostalgičare i LGBT osobe, tipičan je za vrh vlasti. Krajnje je vrijeme da shvatimo da smo se upravo zbog onih kojima su za sve krivi drugi i drugačiji i koji ne poznaju pojam samokritičnosti, olako pristali odreći se svega onog dobrog što smo postigli u bivšoj nam zajedničkoj državi, a nismo niti pokušali popraviti ono što nije bilo dobro. Strahovitu cijenu smo platili i još uvijek plaćamo zbog toga – kritičan je bio Šironja.

Snažan pljesak prisutnih pokazao je kako dijele takvo razmišljanje s predsjednikom Vijeća, a isto se potvrdilo u pogledu na ulogu srpske zajednice koju ona mora imati u segmentu obrazovanja.

- Srpska nacionalna manjina i njezine institucije ne smiju svojim aktivnostima doprinositi getoizaciji Srba u Hrvatskoj, nego moraju pokušati dati svoj puni doprinos izgradnji građanskog društva. Samo društvo zasnovano na znanju i toleranciji, osigurava normalan život svim nacionalnim i drugim manjinama, a VSNM Grada Daruvara pokušava svoj rad temeljiti upravo na naprijed spomenutim osnovama – istaknuo je Šironja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više