Novosti

Kronika

Спaсoвдaн у Бучjу

У oргaнизaциjи мjeштaнa пaкрaчких сeлa Бучja, Oжeгoвaцa и Глaвицe тe уз пoдршку Виjeћa српскe нaциoнaлнe мaњинe Грaдa Пaкрaцa и oвe je гoдинe прoслaвљeн Спaсoвдaн

Ef5tta7bp3itmh4mu3jy3iy3i1t

I ove je godine proslavljen Spasovdan u Bučju u organizaciji mještana tog pakračkog sela, kao i sela Ožegovaca i Glavice te uz podršku Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca. Do Drugog svjetskog rata se u Bučju, koje se nalazi između Pakraca i Požege, uzdizala crkva Vaznesenja Gospodnjeg.

Episkop pakračko-slavonski vladika Jovan posjetio je crkvište gdje se danas nalaze otkopani temelji hrama Vaznesenja Gospodnjeg koji je porušen tokom Drugog svjetskog rata. S okupljenim vjernicima i nadležnim parohom pakračkim protojerejom-stavroforom Đorđem Teodorovićem, vladika je na temeljima hrama osveštao slavski kolač i žito, a zatim se čestitajući praznik okupljenima obratio prigodnom pričom o Krstu Gospodnjem i vaskrsenju iz mrtvih.

Prema kazivanjima starijih mještana, ne pamti se da je vladika od Drugog svjetskog rata posjetio ovo ustaničko selo kao i druga okolna sela, u kojima danas jedva živi deset posto prijeratnog broja stanovnika.

Skupu su pored članova VSNM-a Pakraca prisustvovali zamjenik načelnika općine Okučani Siniša Martinović i zamjenik gradonačelnika grada Pakraca Nikola Ivanović.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više