Novosti

Kronika

Спaсoвдaн у зaпaднoj Слaвoниjи

Вeлики црквeни прaзник oбиљeжeн кoд Пaкрaцa: Oргaнизирaнa je пeтa пoрaтнa прoслaвa Спaсoвдaнa у Бучjу, кojи je тaкoђeр oбиљeжeн у Tрeштaнoвцимa кoд Пoжeгe

Dwpegkniubj9ulbngiduhckmqb5

Proslava u Treštanovcima

Veliki crkveni praznik Spasovdan obilježen je 6. juna na Bučju kod Pakraca uz veliki broj vjernika. Na svim proslavama sudjelovali su novoizabrani članovi Vijeća srpske nacionalne manjine s područja Požeško-slavonske županije.

Pakračko Vijeće je kao i prijašnjih godina, bilo organizator proslave na Bučju. Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice Pakraca, istaknuo je da je ovo bila peta poratna proslava Spasovdana, ali i prvi put nakon 28 godina da su se uz muziku pod šatorom, okupljeni mogli družiti cijele večeri, i to uz daleko najveću posjetu.

- Svaka proslava koja okuplja naš i većinski narod, proslave koje spajaju ljude iz različitih gradova i država, svakako su dobrodošle uz želju da se također mnogobrojni naši zemljaci u inostranstvu uključe pa podrže naše aktivnosti u kraju oko Bučja - naglasio je Ivanović.

Do Drugog svjetskog rata se u Bučju, koje se nalazi između Pakraca i Požege, uzdizala crkva Vaznesenja Gospodnjeg i proslavljao se Spasovdan. Bučje je nekada bilo administrativni centar istočnog dela Pakraca sa školom, zadrugom, trgovinama, poduzećima i domom zdravlja. Danas, kao i ostalih desetak pakračkih sela, praktično niti jedan objekt javne namjene nije ostao čitav.

Slavski kolač i žito u Bučju je na temeljima hrama osveštao protojerej-stavrofor Luka Bosanac zajedno s okupljenim vjernicima. On se zatim, čestitajući praznik okupljenima, obratio prigodnom besedom i zahvalio svima koji održavaju crkvište te ukazao na važnost ovakvih okupljanja. Osim u Bučju, Spasovdan je obilježen u Treštanovcima kod Požege.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više