Novosti

Društvo

Спaсoвдaн у Бучjу

У сeлу и oкoлини дaнaс живи oкo 50 људи, aли je нa слaву сeлa дoшлo три путa вишe људи, штo мjeштaнa, штo oни пoриjeклoм из пaкрaчкoг и нeштo мaњe пoжeшкoг крaja, рeкao je пoжeшкo-слaвoнски дoжупaн Никoлa Ивaнoвић

Large informator  spasovdan   %c4%87irilica

Vjerski obred

U selu Bučje, ispred krsta postavljenog u spomen na crkvu Vaznesenja Gospodnjeg koju su 1942. godine srušili ustaše, okupio se 25. maja velik broj ljudi kako bi obilježili Spasovdan, slavu tog sela. Vjerski obred na mjestu gdje je nekad bila crkva služili su paroh pakrački, protojerej stavrofor Đorđe Teodorović i njegov penzionirani kolega Luka Bosanac.

- U selu i okolini danas živi oko 50 ljudi, ali je na slavu sela došlo tri puta više ljudi, što mještana, što oni porijeklom iz pakračkog i nešto manje požeškog kraja - rekao nam je požeško-slavonski dožupan Nikola Ivanović, ističući da je u planu da na tom mjestu bude izgrađena kapela.

Nakon liturgije i osveštanja slavskog kolača uslijedilo je druženje, a događaj je je uveličan nastupom pjevačke grupe pododbora "Prosvjete" Pakrac-Lipik. Bučje koje se nalazi između Pakraca i Požege, nekada je bilo administrativni centar istočnog dijela Pakraca sa školom, zadrugom, trgovinama, poduzećima i domom zdravlja. Sada, kao i ostalih desetak sela u okolini, nema više nikakvih objekata javne namjene pa su ovakva druženja vrlo značajna za selo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više