Novosti

Politika

U potrazi za krivcima

Nakon niza kritika koje su iznijeli na račun mandatara Krivokapića, lideri DF-a su načelno prihvatili njegovu ponudu za raspodjelu resora

Large koz

Zdravko Krivokapić (foto N1)

Nastavljaju se usponi i padovi u pregovorima oko nove vlade Crne Gore. Do prije svega par dana činilo se da bi se dogovori mogli odužiti i da je sukob mandatara Zdravka Krivokapića i Pokreta za promjene (PZP), koji je dio pobjedničke koalicije, prevelik jer Krivokapić insistira na vladi eksperata. "Nijedna stranka pobjedničke koalicije ne isključuje se iz procesa formiranja vlade. Ali insistiranje na pojedincima iz tih koalicija nije interes građana ni države", poručio je tada Krivokapić. Odmah je bilo jasno na koje to pojedince misli kad se obratio "glasačima nove većine", rekavši da će ponuditi parlamentu stručnu vladu, ali i političku, definisanu "kao antirežimsku i proevropsku". Riječ je o liderima Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću, Milanu Kneževiću i Nebojši Medojeviću.

Vijesti navode da je Krivokapić odao priznanje vođama PZP-a na borbi protiv odlazećeg režima, ali im je objasnio da timski rad vlade kakvu planira traži drugačiji profil ličnosti. Lideri DF-a su potom optužili američku ambasadu da se miješa u proces formiranja vlade. U pismu koje su uputili ambasadorki u Podgorici tražili su da odgovori da li je tačno da je SAD postavio Krivokapiću ultimatum da oni ne mogu zauzeti ona mjesta koja im je, kako kažu, dao narod. U svemu su pronašli i uticaj vladike Amfilohija, koji je ranije optuživan da je uticao na odabir Krivokapića za lidera opozicije.

Krivce se traži i u građanskom pokretu Ujedinjena reformska akcija (URA), koji ima tri poslanika i ključan je za održavanje većine u medijima, poput Vijesti koje je prozvao Nebojša Medojević. "Vlasnici Vijesti i Crkva imaju veći uticaj na mandatara Zdravka Krivokapića nego što to ima koalicija Za budućnost Crne Gore", rekao je Medojević, koji tvrdi da "konzorcijum krupnog kapitala koji stoji iza Vijesti" stoji i iza URA-e. Medojević je otišao i korak dalje pa je najavio da će razmisliti da li će podržati novu vladu ukoliko koalicija Crno na bijelo (CNB), koju predvodi URA, ne prihvati kompromisno rješenje o njegovoj ulozi u izvršnoj vlasti. "Spreman sam da odustanem od pozicije ministra odbrane ako kolege iz CNB-a ili njihovi vlasnici prihvate da dobijem poziciju potpredsednika vlade za reformsku tranziciju i koordinaciju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Da podelimo taj portfelj, pa da vlasnici Vijesti dobiju Ministarstvo odbrane, a PZP mesto koje je tražio", poručio je on.

Predsjednik Političkog savjeta URA-e Žarko Rakčević izjavio je, gostujući na RTCG-u, kako je ekspertska vlada najbolje rješenje i da nije dobro da u nju uđu svi predsjednici koalicija koje čine novu većinu u parlamentu Crne Gore. Politički savjet URA-e je insistirao, podsjetio je Rakčević, da vlada bude ekspertska, sa oročenim mandatom, koja bi sprovela demontažu sistema, usvojila zakone o porijeklu imovine i lustraciji te stvorila uslove za prve fer izbore. "Vlada u kojoj će se naći svaki pojedinačni predsjednik jedne od ove tri koalicije, mislim da nije dobro rješenje", naveo je Rakčević.

Krivokapić je stoga poslao ponudu na adrese svih strana – devet ministarskih resora i jedno potpredsjedničko mjesto u vladi koaliciji Za budućnost Crne Gore, a platformi Crno na bijelo tri ministarstva i jedno potpredsjedničko mjesto. Tu ponudu su svi, u načelu, prihvatili, ali nisu mogli ispuniti zahtjev mandatara da u roku od 24 sata imenuju svoje kandidate, odnosno ministre. Očekivanja su, koja god to imena bila, da će biti dosta nesuglasica u samoj vladi, ali svi se slažu oko jednog, a to je želja za demontažom postojećeg sistema.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više