>

novosti logo

U Rijeci i Zagrebu nastavljeno uništavanje SDSS-ovih plakata

U Rijeci su na više mjesta pokidani plakati s fotografijama Milorada Pupovca i natpisom ‘Рођен u Hrvatskoj’, a u Zagrebu i plakat s fotografijom Dejana Jovića

Nakon Siska, Splita, Šibenika, Zagreba, Osijeka i Rijeke, gdje su uništeni ili išarani plakati Samostalne demokratske srpske stranke s natpisom ‘Znate li kako je biti Србин u Hrvatskoj?’ novi slučajevi zabilježeni su i na početku druge faze kampanje SDSS-a. Ovaj put na meti su plakati s natpisom ‘Рођен u Hrvatskoj’ i hrvatskom zastavom s fotografijom predsjednika stranke i nositelja liste na predstojećim evropskim izborima Milorada Pupovca.

Plakati s Pupovčevom slikom uništeni su na više mjesta u Rijeci. Neki su oštećeni tek djelomično, dok su neki – kao što možete vidjeti u našoj fotogaleriji – uništeni do neprepoznatljivosti. Na meti vandala našli su se u različitim dijelovima Rijeke, a specifičnost u odnosu na ostatak Hrvatske je da su ih u tom gradu više kidali, nego po njima pisali ustaške poruke. Vandaliziran je i plakat SDSS-a u Savskoj ulici u Zagrebu.

U Zagrebu su uništeni i plakati s fotografijom još dvojice kandidata SDSS-a: Borisa Miloševića i Dejana Jovića. Dok je onaj na kojem je Milošević išaran, pogotovo na dijelu s ćiriličnim natpisom, Jovićev plakat je pokidan. To je objavljeno na Facebook stranici SDSS-a uz rečenicu: ‘Ovih se dana u Zagrebu slavio Dan pobjede nad fašizmom, ali ulica nam poručuje da se fašizam javlja i danas u raznim oblicima. Ovo su neki od njih.’

Plakati su uništeni u prvoj fazi kampanje na Aveniji Dubrava u Zagrebu gdje su neotkriveni počinitelji na plakatu SDSS-a sa sloganom ‘Znate li kako je biti Србин u Hrvatskoj?‘ grafitima išarali riječ ‘Srbin’ i dodali ‘Srbe na vrbe’, uz ustaški simbol slova U. Plakat SDSS-a, javljaju čitatelji, uništen je i na zagrebačkoj Aveniji Gojka Šuška, ministra obrane u vrijeme Franje Tuđmana.

U Rijeci su na plakatu napisali ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ slaveći Nezavisnu Državu Hrvatsku i ustaški pokret, zajedno sa svim zločinima počinjenim nad Srbima.

Plakat u Sisku je uništen, a u splitskom Spinutu nepoznati počinitelj prekrižio je naziv stranke i riječ Srbin, a napisao ‘Srbe na vrbe’, ‘Palite traktore’, ‘Za dom spremni’ i ‘NDH’. Splitska policija je tada po dojavi obavila izvide vezane uz natpise. Rezultate još čekamo.

(Klikom na fotografiju otvara se fotogalerija s ostalim uništenim plakatima.)

1/7