Novosti

Kultura

U utorak promocija Višnjićeve knjige "Dvadesete"

U Novinarskom domu u Zagrebu, u utorak, u 19 sati, održat će se promocija nove knjige Čedomira Višnjića "Dvadesete: knjiga I – propali izlet potpukovnika Maksimovića"

Large visnjic

Čedomir Višnjić (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

U utorak, 25. aprila, u 19 sati u Hrvatskom novinarskom društvu održat će se promocija knjige "Dvadesete: knjiga I – propali izlet potpukovnika Maksimovića" (SNV, 2022.) autora Čedomira Višnjića.

O knjizi će osim autora govoriti povjesničar Ivo Goldstein, novinar i publicist Tihomir Ponoš i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

Knjiga je, kako je napisao jedan od recenzenata Pupovac, pisana hrvatsko-srpskim jezikom, odnosno jezikom kojem granice određuje sam autor svojim izborom i svojim stilom, te jezikom i stilom dokumenata i aktera (političara, svećenika, činovnika, učitelja i "običnih ljudi").

"Glavna tema knjige su zajednička državna ideja i praksa, tj. hrvatsko-srpski odnosi gledani iz "prečanske" srpske perspektive koja je jasno oblikovana i artikulirana u Višnjićevim tumačenjima i komentarima. To bi značilo da je u njoj autor razvio i treću perspektivu razumijevanja i tumačenja, a što predstavlja iznimno značajan doprinos razumijevanja i tumačenja, a što predstavlja iznimno značajan doprinos razumijevanju tih odnosa kako za dvadesete, tako i za kasnije godine. Naročito četrdesete i devedesete. Autor je pouzdan pripovjedač u vremenu nepouzdane historiografije. Tu pouzdanost čine dvije stvari: pošten pristup iz osviještene (znači, neskrivene i nepristrane) među-hrvatskosrpske perspektive i pretežno indirektna kritika političkog i historiografskog konstruktivizma (uključivo falsificiranje, iskrivljivanje i čisto laganje) historije", napisao je Pupovac.

Knjiga je do sada promovirana u Beogradu i u Koprivnici, a autor je više o knjizi govorio u nedavnom intervjuu Novostima.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više