Novosti

Politika

Uhićenja novinara u  Turskoj 

U nedjelju je turska policija krenula u raciju nekoliko velikih medijskih kuća. Prethodno je izdan optužni nalog za više od 30 osoba koje se sumnjiči da su formirale ilegalnu organizaciju s kojom su pokušale preuzeti kontrolu nad državom

7q92e5a61ehccc2b5f1e17c0q7y

Tayyip Erdoğan (foto Wikimedia)

Policija je u nedjelju rano ujutro pokušala ući u zgradu jedne od najvećih turskih dnevnih novina 'Zamana'. Međutim, policiju su ispred zgrade dočekali prosvjednici pa službenici nisu uspjeli ući u zgradu. U drugom naletu nešto kasnije poslijepodne, snage reda su bile uspješnije te su izvršile pretres i uhićenja. Tom je prilikom uhićen i Ekrem Dumanli, glavni urednik ovog vodeće turskog lista.

- Neka se boje oni koji su počinili zločin. Mi se ne bojimo - rekao je Dumanli prilikom uhićenja.

Uhićenja i pretresi izvršeni su i u 'Samanyolu' televizijskoj postaji, kao i na raznim lokacijama u 13 turskih pokrajina. Među uhićenima su brojni novinari i medijski djelatnici, kao i policijski načelnik u istočnoj Turskoj. Tužilac je rekao kako će se uhićene tereti za prevaru i klevetu, te formiranje i vođenje terorističke organizacije. Uhićenja dolaze nedugo nakon što je donesen zakon prema kojem tužilac, ako postoji 'opravdana sumnja', može naložiti zatvaranje osumnjičenika.

Znakovito, ova policijska akcija dolazi gotovo na obljetnicu velikog korupcijskog skandala koji je krenuo 17. prosinca prošle godine, kada su uhićeni najbliži Erdoganovi suradnici. Erdogan, tada u funkciji premijera, optužio je pokret Hizmet (Služba) za zavjeru i stvaranje paralelnih struktura u policiji, sudstvu i medijima koje za cilj imaju srušiti njegovu vladu. Iza pokreta Hizmet stoji islamistički klerik s adresom u SAD-u Fethullah Güllen kojeg je Erdogan optužio za pokušaj državnog udara, dok je ovaj takve optužbe odbacio. Ubrzo nakon korupcijske afere, Erdogan je prošle godine smijenio tisuće visokih policijskih i sudskih djelatnika, a sada je, čini se, krenuo i u snažniji obračun s medijima.

Pojedini oporbeni političari posjetili su zgradu 'Zamana' između dvije nedjeljne akcije, a nakon uhićenja prosvjedovalo se ispred suda u Ankari i Istanbulu. Očito je da se za policijsku operaciju unaprijed znalo s obzirom na to da su policiju dočekali prosvjednici ispred zgrade 'Zamana'.

Iz EU poručili su kako su medijske racije suprotne europskim vrijednostima, a Erdogan, danas na mjestu turskog predsjednika, kazao je da bi se EU trebala držati svog posla. Erdogan je rekao i kako racije nemaju veze sa slobodom medija, te kako su one nužan odgovor na 'prljave operacije' od strane vladinih političkih neprijatelja.

Turska je trenutno na 154. mjestu od 180. zemalja na ljestvici slobode medija 'Reportera bez granica', a ovakva uhićenja sigurno neće pomoći u napredovanju na toj listi.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više