Novosti

Manjinski zastupnik

Уклoнимo злoглaснo црнo брдo

Зaступник СДСС-a Бoрис Mилoшeвић укaзao je дa je Eурoпски суд joш 2019. дoниo oдлуку кojoм oбaвeзуje држaву Хрвaтску дa уклoни и сaнирa црнo брдo, нeзaкoнитo oдлaгaлиштe oтпaднe трoскe у Биљaнимa Дoњим

Large crno brdo dino stanin

Packe iz Europe – crno brdo u Biljanima Donjim (foto Dino Stanin/PIXSELL)

Saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević je u slobodnom nastupu govorio o uklanjanju već godinama zloglasnog crnog brda, nezakonitog odlagališta otpadne troske u Biljanima Donjim. Oko 140 hiljada tona otpadne troske nalazi se na parceli usred ruralne poljoprivredne zone.

Kazao je da je Europska komisija 2018. podnijela tužbu Europskom sudu protiv Hrvatske jer industrijski otpad, koji se nalazi na nezakonitom odlagalištu, nije uklonjen niti se njime gospodari na odgovarajući način, a postoji opasnost od onečišćenja zraka i podzemnih voda. Ukazao je da je Europski sud 2019. donio odluku kojom obavezuje državu da ukloni i sanira crno brdo.

Međutim, kako ni nakon presude nije bilo pomaka, Milošević navodi da je Europska komisija 2021. godine odlučila uputiti službenu opomenu Hrvatskoj zbog nepoštivanja presude suda Europske unije.

- Sad vrijeme za konkretnu akciju. Puno je o ovoj temi rečeno, donesene su sve moguće odluke i rješenja. Imamo i presudu Europskog suda i opomenu Europske komisije zbog nepoštivanja presude. Jedino što nam treba kao državi, i što najviše treba mještanima Biljana Donjih, su kamioni i utovarivači. Mi zastupnici smo tu da pomognemo. Apeliram na Vladu i resorno ministarstvo – ostavimo se administracije i krenimo uklanjati crno brdo, poručio je Boris Milošević.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više