Novosti

Politika

Umjetnici i sportaši protiv režima

Iranski umjetnici pozvali su na međunarodni bojkot kulturnih institucija koje vodi iranska vlast ili su pak s njome povezane. Njihov poziv dolazi usred sve represivnijeg suzbijanja antivladinih prosvjeda

Large internacionala  ivana

Demonstracije u Amsterdamu, solidarnost s iranskim narodom (foto PersianDutchNetwork/Wikimedia Comonns)

Iranski umjetnici pozvali su na međunarodni bojkot kulturnih institucija koje vodi iranska vlast ili su pak s njome povezane. Njihov poziv dolazi usred sve represivnijeg suzbijanja antivladinih prosvjeda koji su počeli u septembru, nakon što je u pritvoru umrla 22-godišnja Mahsa Amini. Više od šest tisuća iranskih radnika i radnica u kulturi potpisalo je izjavu potpore studentima koji se suočavaju s uhićenjima i zastrašivanjem zbog sudjelovanja u prosvjedima. U izjavi osuđuju "sve brutalnije, nasilnije i smrtonosnije napade" na prosvjednike. Nevladina organizacija Iran Human Rights sa sjedištem u Oslu procjenjuje da je od početka prosvjeda diljem zemlje ubijeno najmanje 448 ljudi, a više od četrnaest tisuća je uhićeno. Ovih se dana oglasila i Faride Moradhani, nećakinja iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hameneija, koja je pozvala strane vlade da prekinu sve veze s režimom u Teheranu. Video u kojem Faride poručuje da je narod Irana prepušten sam sebi u borbi za slobodu objavljen je dva dana nakon što je uhićena, a podijelio ga je njezin brat Mahmud Moradhani koji živi u Francuskoj. Mahmud je kazao da je njegova sestra uhićena nakon što je pozvana u ured državnog tužitelja. Moradhanijevi su inače iz ogranka Hameneijeve obitelji koji se protivi iranskom klerikalnom vodstvu i čiji su članovi i ranije bili zatvarani. U akciji u kojoj su uhićeni deseci novinara, odvjetnika i kulturnih radnika, krajem oktobra je uhićen i Tomaj Salehi, poznati iranski reper. Njegovo pritvaranje uslijedilo je nedugo nakon što je kanadskim medijima dao intervju u kojem je kritizirao režim. "Imate posla s mafijom koja je spremna pobiti cijelu naciju... Kako bi zadržala svoju moć, novac i oružje", kazao je Salehi. Njegova obitelj objavila je u novembru na Twitteru da mu je život u ozbiljnoj opasnosti jer se suočava s optužbama za "neprijateljstvo protiv Boga" i "korupciju na zemlji", za koje bi mogao dobiti smrtnu kaznu. Protiv režima su na Svjetskom prvenstvu u nogometu prosvjedovali i iranski nogometaši, koji nisu pjevali nacionalnu himnu prije prve prvenstvene utakmice protiv Engleske. Zbog toga ih je iranska vlast žestoko kritizirala, pa su prije druge utakmice protiv Walesa na himnu ipak otvarali usta, ali nevoljko, kao da se jako trude izgubiti u lip sync borbi. Na tribinama su mnogi navijači i navijačice izviždali himnu, a neki su nosili zastave s natpisom "Žene, život, sloboda" (slogan prosvjeda), i majice s imenom Mahse Amini, koje je uklanjalo stadionsko osiguranje. Iranska se momčad trenutno nalazi pod pritiskom zbog posljedica koje bi ih mogle čekati po povratku u zemlju, ali pristaše prosvjeda od njih traže daljnju nedvosmislenu potporu.

"Pustite dečke da igraju nogomet. Nije pošteno dovesti ih na Svjetsko prvenstvo i pitati ih o stvarima koje nisu njihova odgovornost", zamolio je izbornik reprezentacije Carlos Queiroz. Teško da će njegov "sportski" vapaj naići na razumijevanje dok u Iranu svakoga dana ginu ljudi, a tlačenja nisu pošteđeni ni sportaši. Ovih je dana uhićen i bivši član nogometne reprezentacije, Vurija Gafuri, koji je optužen za širenje propagande protiv režima. Ghafouri je na proljeće bio prisiljen napustiti Esteghlal, teheranski klub u kojem je bio kapetan, zbog kritika koje je iznosio na račun režima. Među ostalim, progovarao je protiv ugnjetavanja Kurda i isticao kako ga je "sram igrati nogomet u doba kada je ženama zabranjen ulazak na stadione".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više