Novosti

Politika

Umjetnici vs. Esihbegović

Hasanbegović se nakon imenovanja nadao poziciji predsjednika Kazališnog vijeća HNK, ali to mu kraj Duška Ljuštine nije prošlo. Zadnja nada da se Saša Ivaci, kandidat s liste Brune Esih, opet nađe u Kazališnom vijeću su izbori na kojima će zaposlenici birati svog predstavnika

Mcyejjnhlqqr9ahjv1krel39w9s

Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Kad smo prije dva mjeseca izvijestili o pismu koje je dvadesetero članova ansambla zagrebačkog HNK-a poslalo gradskim zastupnicima upozoravajući na posljedice i političke implikacije imenovanja Zlatka Hasanbegovića u Kazališno vijeće HNK-a, bivši ministar kulture rekao nam je da pitamo drugu polovicu ansambla što misli o njegovom postavljanju u to tijelo.

HNK ima cca 502 zaposlenika. Pitajte drugu polovicu ansambla što misli, iako u načelu poštujem i jedne i druge. Inače, kad se već bavite raspoloženjima u HNK-u, jeste li možda primijetili da je član Kazališnog vijeća HNK-a izabran na izborima zaposlenika Saša Ivaci (Opera), čovjek koji je bio na izborima na našoj listi. Toliko o stvarnom kulturnjačkom raspoloženju. Pogodite tko bi bolje prošao u samoupravnom modelu volje zaposlenika’, samozadovoljno nam je poručio Hasanbegović.

E pa, više nije tako. Ovom kandidatu na listi Brune Esih na prošlim lokalnim izborima istekao je mandat u Kazališnom vijeću, a članovi HNK-ove Opere koju čine solisti, zbor i orkestar nisu ga ponovno imenovali u to tijelo.

- To nisu građanski birači već umjetnici - kaže nam sada Hasanbegović.

- Različite su okolnosti i istinska sloboda izbora. U krajnjoj liniji, to nije ni važno. Nije mi namjera provoditi pučeve. Za ono što je bitno sukladno zakonu i statutu dovoljan sam i ja. Vijeće se ne bavi kadroviranjem - kazao nam je gradski i saborski zastupnik Neovisnih za Hrvatsku, ne pozivajući se ovaj put na ‘kulturnjačko raspoloženje’ i ironično se ne pitajući tko bi bolje prošao ‘u samoupravnom modelu volje zaposlenika’.

Hasanbegović se nakon imenovanja nadao poziciji predsjednika vijeća, ali to mu kraj Duška Ljuštine nije prošlo. Zadnja nada da se Ivaci opet nađe u Kazališnom vijeću HNK-a su izbori na kojima će svi zaposlenici birati svog predstavnika. Među kandidatima na tim izborima, čiji će se rezultati znati u trenutku kad budete čitali ovaj tekst, kao predstavnik članova Drame bit će glumac Bojan Navojec.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više