Novosti

Kronika

Uništena spomen-ploča

Na spomeniku u naselju Gornje Mrzlo Polje, kod karlovačke tvornice sanitetskog materijala Lola Ribar, uništena je spomen-ploča posvećena miniranju pruge Karlovac – Rijeka u julu 1941. godine

Large spomen plo%c4%8ca 2

Uništena je spomen-ploča na spomeniku u naselju Gornje Mrzlo Polje, kod karlovačke tvornice sanitetskog materijala Lola Ribar, posvećena miniranju pruge Karlovac – Rijeka u julu 1941. godine. Krivičnu prijavu karlovačkoj Policijskoj upravi podnio je u ime Udruženja antifašista Karlovačke županije Miroslav Delić. On je informirao karlovačke medije o ovom događaju najoštrije ga osudivši.

"Bio je to još jedan slučaj bezumnog uništavanja spomeničke baštine vezane uz Drugi svjetski rat i antifašistički pokret", smatraju antifašisti. To je i primjer elementarnog nerazumijevanja pojma antifašizma, ali i hrvatske povijesti.

U noći sa 19. na 20. jula 1941. godine grupa ilegalaca je minirala prugu za Rijeku. Kao trajno podsjećanje na tu akciju, na tom mjestu je podignut kameni spomenik. Spomen ploča je devedesetih godina razbijena, da bi Grad Duga Resa i tadašnji gradonačelnik, pokojni Vladimir Baršić, 2011. godine postavili novu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više