Novosti

Društvo

Uspješna akcija vakcinacije srpskih državljana iz dijaspore

Na Beogradskom sajmu, cijepljeno je oko 600 osoba, najviše iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Italije i Nizozemske, ali i iz regije, uglavnom Hrvatske, BiH i Makedonije

Large cjepivo

Cijepljenje u Beogradu (foto B.P./PIXSELL)

U akciji vakcinacije državljana Srbije iz dijaspore, upriličenoj 15. maja na Beogradskom sajmu, cijepljeno je oko 600 osoba, najviše iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Italije i Nizozemske, ali i iz regije, uglavnom Hrvatske, BiH i Makedonije, saznaju Novosti iz organizacije "Tačka povratka" koja je s e-Upravom i Vladom Srbije organizirala tu akciju.

Državljani Srbije, koji žive u inostranstvu mogli su se prijaviti do 30. aprila i birati između vakcina Pfizer, Sinofarm i Sputnik V, a revakcinacija im je predviđena za 5. juna.

- Zaseban poziv za naše državljane koji žive u inostranstvu dali smo zato jer im treba više vremena da se organizuju i dođu u Srbiju da bi mogli da prime vakcinu. Bilo je očekivano da se javi više državljana Srbije koji žive u zemljama zapadne Evrope s obzirom da je u Srbiji bolja epidemiološka situacija, pa se mnogima isplatilo da putuju nego da čekaju vakcinu u zemljama gde borave. Naravno, ako se ž poboljša epidemiološka situacija, oni će uvek moći da se vakcinišu tamo - ističu u "Tački povratka".

Naglasili su da su se akciji odazvali i državljani Srbije iz okolnih zemalja koji se mogu vakcinisati i redovnim putem.

U zavisnosti od interesa, "Tačka povratka" e-Uprava i Vlada Srbije organizirat će takvu akciju i u predstojećem periodu.

Podsjetimo da je krajem marta organizirana akcija vakcinacije za građane s ovih prostora, a da je prema podacima s početka aprila, u Srbiji vakcinu dobilo 39.000 stranih državljana koji su došli ili na poziv Privredne komore Srbije ili su se sami prijavili preko portala e-Uprave, najviše iz BiH, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više