Novosti

Društvo

Успjeшнa пoмoћ

У бaрaњскoм сeлу Биљу нaдoмaк Oсиjeкa, oдржaнa je зaвршнa кoнфeрeнциja прojeктa "Бaрaњкa пoмaжe сусjeдимa", из прoгрaмa "Зaжeли", кojи je прoвoдилo Удружeњe "Бaрaњa" из Лугa. У склoпу прojeктa зaпoслeнa je билa 31 жeнa, кoje су бринулe o 307 кoрисникa

Large informator  uspje%c5%a1na pomo%c4%87 %c4%87irilica

Predstavljanje rezultata

Prošlog petka, 24. marta ove godine, u Domu kulture u baranjskom selu Bilju nadomak Osijeka, održana je završna konferencija projekta "Baranjka pomaže susjedima" iz programa "Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III", koji je financiran iz Evropskog socijalnog fonda (85%) i hrvatskog državnog proračuna (15%). Program je provodilo Udruženje "Baranja" iz Luga, obavezni partneri bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje i Hrvatski zavod za socijalni rad, a partneri baranjske općine Bilje i Popovac. Ukupna vrijednost projekta iznosila je nešto manje od 1.480.000 kuna, a provodio se od 28. jula 2022. do 28. marta ove godine.

Cilj projekta bio je zaposliti 30 žena iz lokalne zajednice, iz kategorije teško zapošljivih osoba, i to 20 u Općini Bilje i 10 u Općini Popovac, a one su imale zadatak da starijim i nemoćnim osobama s područja tih općina kao krajnjim korisnicima pružaju uslugu pomoći u kući. Bilo je planirano da svaka zaposlena žena obilazi najmanje šest osoba, a kad su se na kraju projekta sumirali rezultati, pokazalo se da je bila zaposlena 31 žena, koje su obilazile 307 korisnika, od toga 193 žene i 114 muškaraca.

Završnu konferenciju vodio je i o projektu govorio izvršni direktor Udruženja "Baranja" Milorad Nenadović, koji je bio i voditelj projekta, a ujedno je i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Općine Bilje. Na konferenciji su bile zaposlene žene i neki od krajnjih korisnika te načelnik Općine Bilje Željko Cickaj, zamjenik načelnika Općine Popovac iz redova srpske manjine Zoran Milošević te načelnik Općine Petlovac Milan Knežević, kao i predstavnici ustanova i udruga s kojima Udruženje "Baranja" bliže surađuje.

Voditelj projekta Nenadović i načelnik Općine Bilje Cickaj istaknuli su u svojim izlaganjima važnost takvih projekata za tu općinu i cijelu Baranju. I to kako za žene koje spadaju u ranjive i teško zapošljive skupine, kojima se kroz projekt ublažavaju posljedice nezaposlenosti i smanjuje rizik od siromaštva, tako i za još brojniju skupinu starijih i nemoćnih Baranjaca, kojima se kroz tu uslugu povećava kvalitet života te ujedno potiče njihova socijalna uključenost.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više