>

novosti logo

Piše Ana Brakus

Ustaški pozdrav isticao javno, a sada bi se sudio tajno

Božidar Alić tužio je izdavača Novosti zbog teksta Viktora Ivančića, no za danas najavljeno pripremno ročište odgođeno je jer se glumac protivi sudjelovanju zainteresirane javnosti

Zbog videa u kojem svog maloljetnog sina hrabri da uzvikuje ustaški pozdrav ‘za dom spremni’, glumac Božidar Alić i njegova supruga pozvani su na razgovor u Centar za socijalnu skrb. Nakon inzistiranja da snimaju i ovaj razgovor, iako su ih stručne službe upozorile da je to protuzakonito, proslijeđeni su na daljnje postupanje u VIII. Policijsku postaju Zagreb.

Taj je podatak iznesen je na pripremnom ročištu koje je danas trebalo biti održano na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu zbog tužbe koju je Alić podigao protiv izdavača Novosti zbog navodne povrede ugleda i časti uzrokovane tekstom Viktora Ivančića ‘Kinder ustaše’. Zbog toga potražuje naknadu štete u iznosu od 50.000 kuna.

Podsjetimo, Ivančić je tekst napisao nakon što je Alić spomenuti video objavio na svom Facebook profilu, a na kojem je vidljivo da svoje dijete potiče i hvali nakon izgovaranja pozdrava pod kojim su na desetci tisuća ljudi odvedeni u smrt. Tu objavu popratio je statusom ‘hvaljen Isus i Marija’. Transkript tog videa predan je danas sudu.

Pripremno ročište u konačnici nije održano zbog usmenog zahtjeva opunomoćenice Alićevog odvjetnika Željka Olujića, Tereze Tee Krešić, za isključenjem javnosti iz praćenja suđenja zbog mogućnosti da pred sudom budu iznesene ‘činjenice koje se nalaze u spisu pravobraniteljice za djecu, ali i podataka tužitelja o intimnom odnosu s maloljetnim djetetom’. Paradoksalno, to je zatražila odvjetnica Alića, koji je inače sklon snimanju i javnom objavljivanju obiteljskih ‘aktivnosti’.

Sutkinja Ivana Galić potom je obrani Božidara Alića sugerirala da svoj zahtjev elaborira i pismenim putem te da za to zatraži dodatan rok. Takvoj sugestiji oštro se usprotivila odvjetnica Lina Budak koja zastupa izdavača Novosti. Pri tome je naglasila kako je Tereza Tea Krešić ‘školovana odvjetnica kojoj nisu potrebne sugestije’. Budak je dodala i da je Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu, na vlastitu inicijativu, bez poziva, reagirala na javno objavljeni snimak i da stoga nema govora o ‘obiteljskom odnosu oca s djetetom ili intimnom odnosu’ na što je aludirala tužiteljeva obrana.

Odvjetnica Budak napomenula je i da se obratila zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu zbog saznanja da se zbog slučaja Alićevog sina vodio istražni postupak, no sutkinja ju je prekinula u daljnjem izlaganju. Tužitelju je dan rok od osam dana unutar kojih treba predati pisani elaborat zahtjeva za isključenjem javnosti iz praćenja suđenja, a nakon odluke suda o zahtjevu bit će poznat novi datum održavanja danas neodržanog pripremnog ročišta.

1/1