Novosti

Društvo

Viktoru Ivančiću nagrada "Srđan Aleksić"

Ime Viktora Ivančića, baš kao i ono Srđana Aleksića, najbolji je putokaz mladim novinarima kakve profesionalne i etičke kvalitete trebaju prigrliti kada stupaju u novinarsku profesiju, poručio je žiri prve Regionalne novinarske nagrade "Srđan Aleksić" koju su dobili i Tamara Skrozza i portal KRIK

Large viktor

Viktor Ivančić (foto Srećko Niketić/PIXSELL)

Novinar tjednika Novosti Viktor Ivančić jedan je od dobitnika prve Regionalne novinarske nagrade "Srđan Aleksić", priopćili su danas organizatori. Ivančić je nagradu dobio u kategoriji “za doprinos zajednici”, beogradska novinarska Tamara Skrozza nagrađena je u kategoriji "za hrabrost", a istraživački portal KRIK u kategoriji "za medije".

"Ime Viktora Ivančića, baš kao i ono Srđana Aleksića, najbolji je putokaz mladim novinarima kakve profesionalne i etičke kvalitete trebaju prigrliti kada stupaju u novinarsku profesiju", naveo je žiri.

"Onu ‘ljudsku dužnost’, koja je Srđana koštala života, Tamara Skrozza kroz svoje tekstove vrši decenijski dosledno, brižna prema žrtvama i bespoštedna prema počiniocima, imuna na političke pritiske i tabloidna iživljavanja", objasnio je žiri nagradu za Tamaru Skrozzu.

Portal KRIK žiri je prepoznao je kao "jedan od retkih medija koji je na sebe preuzeo ogromnu civilizacijsku obavezu da bude nepristrasan, pravičan hroničar jednog od najturobnijih perioda za društvo u Srbiji".

Nagrada "Srđan Aleksić" se dodjeljuje za profesionalno i društveno odgovorno medijsko izvještavanje koje rezultira konkretnim dobrobitima za ljude i zajednice, te za iskazanu novinarsku hrabrost. Nazvana je po mladiću iz Trebinja kojeg su pripadnici Vojske Republike Srpske ubili u centru tog grada u siječnju 1993. godine, jer je spasio život svome prijatelju, Bošnjaku Alenu Glavoviću, kojeg su planirali ubiti.

Nagradu su raspisali Helsinški parlament građana Banjaluka, Mreža za izgradnju mira, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije iz Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije "Lupiga – svijet kroz obične oči" iz Hrvatske.

Novinarska nagrada "Srđan Aleksić" dodjeljivala se 10 godina novinarima i novinarkama u Bosni i Hercegovini, a od ove godine podignuta je na regionalni nivo. Na ovogodišnji natječaj stigle su 83 nominacije za 52 novinara i 13 medija, a o nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Ana Lalić (Srbija), Boris Pavelić (Hrvatska), Vladan Mićunović (Crna Gora), Berislav Jurič i Elvir Padalović (Bosna i Hercegovina).

Svečana dodjela nagrada bit će organizirana na Međunarodni dan ljudskih prava – 10. prosinca u Banjaluci, u sklopu manifestacije "Dani Srđana Aleksića".

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više