Novosti

Društvo

FOTOGALERIJA Ustaški grafiti uz pravoslavnu crkvu u Zagrebu

U strogom centru Zagreba, neposredno kraj pravoslavne crkve, fotoreporter Jovica Drobnjak snimio je desetmetarske grafite "Za dom spremni", "Milanović Jugoslaven" te "Slava Ukrajini!" sa stiliziranim slovom U. Slični se nalaze na još nekoliko mjesta u gradu

Fotoreporter Novosti Jovica Drobnjak snimio je u četvrtak više nacionalističkih grafita napisanih u Zagrebu, među kojima i njih nekoliko kraj pravoslavne crkve u strogom centru glavnog grada Hrvatske.

Grafiti, zanimljivo je, nisu više upućeni samo protiv srpske zajednice s već uobičajenim ustaškim pozdravom "Za dom spremni", nego se na meti našao i predsjednik države Zoran Milanović, očito zbog izjave da je pozdrav "Slava Ukrajini" jednak već spomenutom i nedopustivom "Za dom spremni" i da ga kao takvog treba tretirati.

Ne radi se o malim natpisima, nego desetmetarskim grafitima. Gdje god je bila prilika, autori su stilizirali slovo U da nalikuje na ono ustaško.

U Margaretskoj ulici, iza pravoslavne crkve, kraj Cvjetnog trga, kočopere se tako natpisi "Za dom spremni", "Milanović Jugoslaven" kao i "Milanović = Putin" te "Slava Ukrajini!".

U nedalekoj Mesničkoj ulici, koja vodi prema zgradi Hrvatskog sabora, piše "Milanović = Jugoslaven" i "Za dom spremni", a u Miramarskoj, kraj Glavnog kolodvora, opet "Milanović = Putin" i "Slava Ukrajini" uz nezaobilazno "Za dom spremni". U Miramarskoj je ovo već treći put u zadnje dvije godine da se pojavljuju desetmetarski grafiti protiv Milanovića, ali ovo je prvi put da imaju i ustaške elemente.

Na dvoranu Jehovinih svjedoka u Savskoj ulici nepoznati počinitelji, očito s namjerom da vrijeđaju i pripadnike te vjerske zajednice, napisali su "Ubojice! Milanovićeva i Putinova crkva", što također nije prvi put.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više