Novosti

Manjinski zastupnik

Устaвни суд прoтив MУП-a

Устaвни суд утврдиo je дa су мoгући мнoгoбрojни рaзлoзи дa oсoбa будe приврeмeнo oдсутнa из свoг дoмa, a дa тимe нe прeстaнe њeнa нaмjeрa дa нa oдрeђeнoм мjeсту трajнo живи

Large manjinski 1

(foto Nikola Čutuk/PIXSELL)

SDSS-ov saborski zastupnik Boris Milošević govorio je o malo poznatoj odluci Ustavnog suda kojom je ukinuta presuda Visokog upravnog suda, Upravnog suda, a samim tim i poništeno rješenje Ministarstva unutarnjih poslova. Riječ je o rješenju MUP-a u kojoj je jednom hrvatskom državljaninu odjavljeno prebivalište u stanu s adresom u Sisku. Milošević je naveo da je 2018. godine terenskom provjerom MUP utvrdio da građanin, povratnik i korisnik programa stambenog zbrinjavanja ne stanuje na adresi na kojoj je prijavljen.

- Policija je išla u provjeru jer ih je obavijestilo državno tijelo koje, da tako kažem, vodi brigu o stanu. Da li s namjerom dobrog gospodara ili zlonamjerno, teško mi je sada reći. Građanin je MUP-u u postupku dao izjavu da živi na prijavljenoj adresi, da podmiruje režijske troškove, da o stanu vodi brigu, ulaže u njega, vrši potrebne popravke te da je ponekad odsutan radi bolesti i liječenja - pojasnio je Milošević i dodao da je korisnik programa stambenog zbrinjavanja priložio svu potrebnu dokumentaciju. Odjavljeni Siščanin u istom stanu živi više od deset godina. Ali sve te tvrdnje su bile uzaludne, kazao je Milošević, jer mu je oduzeto prebivalište na adresi.

Ustavni sud je utvrdio da je u konkretnom slučaju bilo povrijeđeno pravo na slobodu kretanja i biranje boravišta zajamčeno ustavom. Milošević je naveo da je Ustavni sud utvrdio da su mogući mnogobrojni razlozi da osoba bude privremeno odsutna iz svog doma, a da time ne prestane njena namjera da na određenom mjestu trajno živi.

- Ne čudim se postupanju MUP-a, više čudi postupanje upravnih sudova. Očekujem poštivanje odluke USUD-a u konkretnom slučaju, ali i usklađivanje prakse kod postupanja u svim ostalim slučajevima. Ovakvim postupanjem otežavamo život onima koji ovdje žive, koji su se ovdje vratili i onima koji su ovdje ostali. Svi govorimo da imamo problem s depopulacijom. Nema potrebe da građanima onda otežavamo život s birokracijom ili diskriminacijom, i to korisnicima stambenog zbrinjavanja, moguće i povratnicima koji su taj status dugo čekali - obrazložio je saborski zastupnik te naglasio da odjava prebivališta po službenoj dužnosti za građane ima vrlo ozbiljne pravne posljedice. Ta odjava, tvrdi, ide samo kad se utvrde sve činjenice i okolnosti. Milošević je poručio, između ostalog, da Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje treba više voditi računa o ljudskoj dimenziji korisnika stanova. On je također upozorio na neke njemu poznate slične slučajeve koje nisu došli do Ustavnog suda.

- Građani koji su korisnici stambenog zbrinjavanja, kada se stambeno zbrinu, dužni su da prijave prebivalište jer im je to obveza. Oni imaju rok za to. Međutim, često ne mogu odmah dobiti regulirano prebivalište jer MUP ne prihvaća prijavu dok u narednim mjesecima ne obave "provjeru". Time, iako se žele prijaviti, svoju obavezu prijave prebivališta ne mogu ispuniti jer MUP to ne želi odmah napraviti. Smatram takvo postupanje upitnim, da ne upotrijebim težu kvalifikaciju jer ne vjerujem da se kod svih prijava vrše takve provjere", kazao je Milošević i dodao da, ako je takvo stvarno postupanje u praksi, ono je protivno Zakonu o prebivalištu, a to nije niti ustavno niti zakonito.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više