Novosti

Politika

Ustavni sud ukinuo presudu Glavašu

Ustavni sud Republike Hrvatske ukinuo je presudu kojom je Vrhovni sud pravomoćno osudio Branimira Glavaša zbog ratnih zločina

Cbl1h9k71932n0vh638yewt3063

Branimir Glavaš (foto Davor Javorović/PIXSELL)

Podsjetimo, Branimir Glavaš osuđen je na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, a kaznu služi u zatvoru u Mostaru. Ustavni sud zaključio je da žalba Branimira Glavaša djelomično osnovana. Vrhovnom sudu naloženo je da preispita jesu li u postupku protiv Glavaša povređene odredbe Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, javlja 'Index.hr'.

Žalbu su podnijeli i suosuđenici Ivica Krnjak, Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić.

Ustavni sud smatra da je Vrhovni sud pogriješio kada je na zločine počinjene nakon međunarodnog priznanja Hrvatske 8. listopada 1991. godine primjenjivao odredbe Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba. Prema Ustavnom sudu, rat koji se na području Hrvatske vodio od 1991. do 1995. je nakon međunarodnog priznanja Hrvatske imao karakter međunarodnog sukoba, te se Vrhovni sud trebao ravnati po odredbama Ženevske konvencije koje se odnose na ratove među državama.

Vrhovni sud će morati raspraviti i Glavašev prigovor prema kojem je Nikola Vasić, jedna od žrtava zlostavljanja u Osijeku, okvalificiran kao civil. Glavaš tvrdi da Vasić nije bio civilna žrtva rata, te se pritom poziva na postupak kojeg je 1992. godine protiv njega pokrenulo Vojno tužiteljstvo u Osijeku zbog kaznenog djela pripremanja oružane pobune.

Ustavni sud uvažio je i Glavašev prigovor na davanje statusa krunskog svjedoka Krunoslavu Fehiru. Kako podsjeća 'Index', Fehir je izvorno bio drugookrivljeni u postupku protiv Glavaša, a teretilo ga se da je zajedno sa Zoranom Brekalom izlio kiselinu iz akumulatora u grlo Čedomiru Vučkoviću i zatim pucao u njega. Ustavni sud zaključio je da Glavaš doista nije bio upoznat s činjenicom da je Fehir postao krunski svjedok tužiteljstva, niti je mogao pred sudom iznositi svoje argumente o dokazima koje je Fehir iznio ili uložiti žalbu.

Podsjetimo, Dražen Matijević, odvjetnik Branimira Glavaša, prošli je tjedan zatražio od Ustavnog suda da donese odluku o ustavnoj tužbi, koju je u ime svog branjenika podnio prije više od četiri godine.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više