>

novosti logo

Društvo Društvo
Piše Petar Vidov

Vaš rad zvuči poznato

Prepisujući program rada od požeškog dekana, Vlatka Ružić nije se potrudila modificirati čak ni ime institucije. Inače, karijera ove članice HDZ-a neraskidivo je povezana s onom stranačkog joj kolege Branislava Šutića

Dok je Andrej Plenković uoči parlamentarnih izbora hodočastio po Hrvatskoj i propovijedao o novom, vjerodostojnom licu svoje stranke, nižerangirani HDZ-ovci u svojim su lokalnim utvrdama nastavili raditi po starim, poznatim obrascima. Primjer takvog djelovanja je Veleučilište ‘Nikola Tesla’ u Gospiću, koje je u razdoblju između 18. srpnja i 9. rujna provelo natječaj za izbor dekana. A da je novoimenovanoj dekanici Vlatki Ružić glavna referenca za tu poziciju upravo članstvo u HDZ-u svjedoči činjenica da je svojoj natječajnoj prijavi priložila program rada Veleučilišta za četverogodišnji mandat koji je – barem djelomično – plagijat. Program rada, uz životopis i odluku o izboru u odgovarajuće zvanje jedini dokument koji su sudionici natječaja morali priložiti svojoj prijavi, Ružić je prepisala od Dinka Zime, dekana Veleučilišta u Požegi. Radi se pritom o prilično nevještom plagijatu; dekanica Ružić u tekstu svog programa, između ostalog, zadržala je i sljedeću Ziminu rečenicu: ‘Prihodi Veleučilišta u Požegi najvećim dijelom potječu od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.’ Ružić se nije potrudila čak ni modificirati ime institucije za čiju čelnu poziciju je aplicirala, odnosno propustila je Požegu zamijeniti Gospićem. Usprkos evidentno plagiranom programu, izabrana je kao najbolja kandidatkinja za mjesto dekanice između ukupno troje prijavljenih kandidata. U odluci o njenom imenovanju, koja nije javno objavljena, ali smo je uspjeli dobiti na uvid, stoji da joj je mandat započeo 9. rujna. Upravno vijeće Veleučilišta jednoglasno je odlučilo da je upravo Vlatka Ružić najbolji izbor za čelnu poziciju ove javne ustanove.

U programu Vlatke Ružić ima nekih stvari koje bi se mogle protumačiti kao plagijat. Primjerice, u svoj sam plan stavio dogradnju krila zgrade Veleučilišta u Požegi. Isto to stoji i u programu dotične, ali ne znam je li to aktualno i u Gospiću - kaže dekan Dinko Zima

Kad smo telefonski stupili u kontakt s dekanicom Veleučilišta u Gospiću, umjesto objašnjenja dobili smo zahtjev da joj upit pošaljemo putem e-maila. Pitali smo je kako komentira podudarnosti u programima, hoće li zbog plagiranja programa rada podnijeti ostavku i ima li s njenim izborom za dekanicu ikakve veze činjenica da je aktivna članica HDZ-a. Odgovore na pitanja do zaključenja ovog teksta nismo dobili, iako smo je i naknadno pokušali telefonski dobiti. U dekanatu Veleučilišta u Gospiću rečeno nam je da dekanica nema vremena za razgovor. Uspjeli smo zato porazgovarati s čovjekom čiji je program plagirala.

- U njenom programu ima nekih stvari koje bi se mogle protumačiti kao plagijat. Dobio sam poziv od kolege koji me na to upozorio, pa sam isprintao svoj i njen program kako bih provjerio radi li se o plagijatu i u kojoj mjeri. Na većini se ne vidi dio koji bi upućivao na plagiranje kompletnog programa rada, ali ima nekih stvari za koje znam da su specifične za nas, a možda ne bi bile za Gospić. Primjerice, ja sam u svoj plan stavio dogradnju krila zgrade Veleučilišta. Isto to stoji i u programu dotične, ali ne znam je li to aktualno i u Gospiću. Nisam ulazio u svaku rečenicu, ali vidio sam da su poglavlja slična i da su neke natuknice identične. Vidljivo je da su neke rečenice kopipejstane i da je u nekoliko stavki ideja prepisana - izjavio je za ‘Novosti’ Dinko Zima.

Dodao je kako s kolegicom Ružić nije o tome razgovarao; niti se poznaju, niti ima njen kontakt.

- Ako je netko od drugih potencijalnih kandidata za dekana to utvrdio, mislim da je na njima da upute nadležne da su uočili sličnost u programima - kaže Zima.

Karijera Vlatke Ružić i ranije je bila gotovo isključivo vezana uz javne institucije. U Nacionalnom parku Plitvice bila je glasnogovornica, u Domu zdravlja Otočac sjedila je u foteljama ravnateljice i predsjednice upravnog vijeća, a na Veleučilištu je od pozicije asistentice preko više predavačice stigla sve do dekanice. U svim institucijama blisko je surađivala s predsjednikom Gradskog odbora HDZ-a Otočac Branislavom Šutićem, bivšim ravnateljem NP Plitvička jezera koji je, baš kao i Ružić, tijekom karijere obnašao dužnosti dekana Veleučilišta u Gospiću, te najprije predsjednika upravnog vijeća, a zatim i ravnatelja Doma zdravlja u Otočcu. Posebno je zanimljiva ova zadnja kolaboracija: Šutić je bio na čelu upravnog vijeća koje je postavilo Ružić za ravnateljicu Doma zdravlja, da bi kasnije samo zamijenili pozicije. Povezuje ih i članstvo u školskom odboru Osnovne škole u Otočcu, gdje je Ružić vodila i izborni stožer HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović. Svestrana dekanica Ružić uz sve navedeno bavi se i novinarstvom, kao vlasnica i glavna urednica lokalnog portala Indirektno.com. Ponekad se u svom glasilu pojavljuje i kao tema, pa je tako tekst o njenom imenovanju za v.d. dekanicu u travnju ove godine obogaćen napadom na bivšeg v.d. dekana Aleksandra Skendžića zbog navodnih nepravilnosti u radu, ali i zbog fotografiranja na grobu Josipa Broza Tita u Beogradu.

Upravo se spomenutog Šutića u Lici često titulira kao navodnog političkog pokrovitelja dekanice Ružić. Njega su pak konzumenti nacionalnih medija pobliže mogli upoznati tijekom Plenkovićeva posjeta Otočcu krajem kolovoza, kada se istaknuo sljedećim apelom upućenim novom i vjerodostojnom predsjedniku HDZ-a: ‘Mi ćemo u Otočcu pobijediti i na taj način zadužiti i ŽO HDZ i vas predsjedniče da nam date suport u budućoj vlasti, da budemo važan segment u kadroviranju na Plitvičkim jezerima.’

Iz Nacionalnog parka Plitvička jezera Šutić je inače protjeran kada je ustanovljeno da nije dolazio na posao, a iza njega su ostali i pravosudni repovi. Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu protiv Šutića je pokrenulo istragu zbog primanja nepripadajuće plaće – istovremeno je zarađivao i kao ravnatelj NP Plitvička jezera i kao dekan Veleučilišta u Gospiću.

1/1